Informe OECD: «Which factors influence the international mobility of research scientists?»

oecdL’Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) ha publicat l’informe «Which factors influence the international mobility of research scientists?». Aquest estudi investiga els factors econòmics, culturals i científics, i els vincles entre els països d’origen i de destinació, que influeixen en la mobilitat dels investigadors, utilitzant una nova mesura de mobilitat científica internacional. En aquest context, un indicador desenvolupat per a l’edició 2013 de l’OECD Science, Technology and Industry Scoreboard registra els canvis en l’afiliació d’autors científics que publiquen en revistes científiques durant el període 1996-2011.

La investigació demostra que les mesures de les distàncies geogràfiques, socioeconòmiques i científiques es correlacionen negativament amb la mobilitat científica entre dos països. Tanmateix, la col·laboració científica sembla ser un factor principal associat amb la mobilitat dels científics.

D’altra banda, la xarxa de mobilitat internacional de científics també mostra una sèrie de patrons interessants que revelen afinitats entre diferents economies basades en vincles lingüístics, històrics, polítics i culturals (Gràfic 1, feu un clic per ampliar-lo).

diagrama

L’anàlisi també mostra que la mobilitat dels científics es basa sobretot en els fluxos d’estudiants de nivell educatiu terciari en la direcció oposada, és a dir, des de la destinació al país d’origen. Això proporciona una forta evidència que la circulació de cervells és un fenomen complex i multi-direccional. L’estudi també mostra que la mobilitat pot ser influenciada positivament per la convergència de les condicions econòmiques i els recursos dedicats a l’R+D, i d’altra banda, es pot veure reduïda per les restriccions relacionades amb els visats.

Per a més informació detallada, podeu consultar l’informe «Which factors influence the international mobility of research scientists?»  al lloc web de l’OECD.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter