Estudi bibliomètric: «Índice H de las Revistas Científicas Españolas según Google Scholar Metrics (2010-2014)»

EC3El Grupo de Investigación EC3 (Evaluación de la Ciencia y la Comunicación Científica) ha publicat l’estudi «Índice H de las Revistas Científicas Españolas según Google Scholar Metrics (2010-2014)». L’objectiu d’aquest treball és comprovar l’abast de Google Scholar Metrics (GSM) respecte a les revistes científiques de l’Estat espanyol. En la distribució de les revistes capdavanteres de cada disciplina científica per comunitats autònomes, Madrid ocupa la posició més destacada amb la presència de 60 revistes, seguida per Catalunya, amb 26.

L’estudi presenta els rànquings de les revistes científiques espanyoles que figuren al GSM, per camps científics i disciplines i ordenades segons l’Índex H. En aquest sentit, els dos criteris d’inclusió de les revistes són comptar amb 100 treballs (en aquest cas publicats en el període 2010-2014) i tenir com a mínim una cita.

Les cerques bibliogràfiques es van dur a terme entre el 8 i el 10 de juliol de 2015. En total, s’han identificat 1.069 revistes, de les quals 560 són de Ciències Socials; 248 d’Art i Humanitats; 142 de Ciències de la Salut;  i 119 de Ciències Naturals i Enginyeries.

Si comparem aquesta edició amb les precedents, es pot constatar que hi ha una gran estabilitat en les dades. A més, en l’estudi d’enguany s’han cobert 126 revistes més respecte al període 2007-2011. També s’observa un creixement de totes les àrees científiques excepte en Ciències de la Salut, on es constata una caiguda important (84 revistes menys). Per contra, l’àrea que més creix és la de Ciències Socials, amb un augment de 153 revistes.

En aquest treball també s’observa que a partir d’una selecció de les 5 revistes capdavanteres a les 29 disciplines científiques, Madrid ocupa la primera posició destacada amb 60 revistes, seguida per Catalunya (26); Andalusia (12); el País Basc (10); i el País Valencià (8). D’altra banda, de les Illes Balears es detecta la presència d’1 sola revista. També es constata que Catalunya compta amb 2 o 3 de les 5 revistes capdavanteres en les disciplines següents: Art; Ciències biològiques; Ciències de la terra; Documentació; Geografia; i Lingüística.

Per més informació, podeu consultar altres entrades  sobre el grup EC3 publicades a aquest blog.

3 respostes a Estudi bibliomètric: «Índice H de las Revistas Científicas Españolas según Google Scholar Metrics (2010-2014)»

  • miguel navas diu:

    Bon dia. Volia preguntar com sabeu que “Madrid ocupa la posició més destacada amb la presència de 60 revistes, seguida per Catalunya, amb 26.” A les taules que es veuen al PDF no surten les ciutats. D’altra banda, volia preguntar també com compteu les revistes Elsevier. Tingueu en compte Elsevier té seu social a Barcelona i quasi totes les revistes que editen tenen DL de Barcelona. Per tant, i tot i que les entitats responsables són associacions mèdiques de Madrid (i no totes, algunes estan a Bcn) són revistes editades a Barcelona i també revistes “catalanes”, malgrat no hi hagi institucions catalanes pel mig, ni llengua ni temàtica catalana. Però si volem comparar Madrid amb Barcelona hem de tenir en compte la ciutat del publisher. Moltes gràcies per endavant.

  • Observatori de la Recerca (OR-IEC) diu:

    En resposta a la teva consulta, aquesta entrada del Blog de l’OR-IEC es fonamenta en una “selecció de les 5 revistes capdavanteres a les 29 disciplines científiques”, ja que fer l’estudi en global seria molt feixuc. També s’ha tingut en compte la seu de les editorials (tal i com comentes, Elsevier n’és un cas paradigmàtic).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter