216 milions d’euros invertits en recerca en Ciències de la Salut a Catalunya (2013)

salutL’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) ha publicat l’«Informe de la Central de Resultats de Recerca en Ciències de la Salut. Dades 2013». L’estudi analitza la recerca en ciències de la salut a Catalunya, a escala quantitativa, i es compara amb les dades presentades en l’informe anterior (2012).

L’informe presenta les dades d’11 instituts associats a centres sanitaris (dels quals 10 són centres CERCA) i de 9 centres CERCA de recerca biomèdica no associats a centres sanitaris. Com a novetat, aquest any s’hi incorpora l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras.

El document destaca que els centres de recerca biomèdica de Catalunya són capaços de triplicar els recursos obtinguts del govern català (56,6 milions d’euros en subvencions directes). En total, l’any 2013 la recerca en ciències de la salut a Catalunya va moure més de 216 milions d’euros.

Respecte als recursos econòmics, els centres mostren capacitat de compensar una menor entrada de fons competitius amb recursos no competitius (assaigs clínics i altres serveis). En aquesta línia, l’estudi també constata que la Unió Europea (UE) esdevé una font important de suport a la recerca per als centres i instituts, i arriba a representar gairebé un 22% dels fons competitius captats. En el marc del programa europeu Horizon 2020, un de cada dos euros que rep l’Estat espanyol són captats per centres i instituts catalans. Pel que fa als recursos humans, el nombre de persones és l’equivalent a 7.013 jornades completes de treball tot l’any.

Pel que fa la producció científica indexada, hi ha un increment del 5% respecte a l’any anterior. El 58% d’aquests articles s’han publicat en les revistes amb major factor d’impacte. En la majoria de centres i instituts, la mitjana de cites rebudes per document supera la mitjana mundial. Quant als indicadors de productivitat bibliomètrics dels centres, els resultats són semblants als del 2012, i es destaquen 40 publicacions incloses en el grup de 0,1% de les millors del món dins la mateixa disciplina i any (outstanding papers).

D’altra banda, entre l’any 2012 i 2013, tots els indicadors que mesuren la transferència del coneixement (assajos clínics, guies de pràctica clínica, patents i empreses derivades) han crescut, però continuen mostrant un panorama desigual entre centres i instituts.

Per més informació detallada podeu consultar la nota de premsa publicada per la Generalitat de Catalunya, així com el text complet de l’«Informe de la Central de Resultats de Recerca en Ciències de la Salut. Dades 2013».

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter