L’informe Cotec 2015 confirma la tendència a la baixa del sistema R+D+I espanyol des del 2009

La Fundació Cotec para la innovación tecnológica ha presentat l’«Informe Cotec 2015 sobre tecnologia e innovación en España». L’estudi constata que l’any 2013, la despesa en R+D executada a Espanya va ser de 13.012 milions d’euros, el que va suposar una caiguda del 2,8% respecte a l’any 2012. Aquesta caiguda confirma la tendència a la baixa que es registra des del 2009.

Les dades de l’informe també reflecteixen que, fins a l’any 2009, Espanya havia anat recuperant terreny amb Europa, gràcies a taxes de creixement en despesa d’R+D superiors a les dels països capdavanters del continent. Les dades actuals són similars a les del 2003, la qual cosa es pot interpretar com un decenni perdut en termes de creixement i convergència amb Europa.

L’estudi recull que la caiguda general de la despesa en R+D, tant en el sector públic com en el privat. El sector privat va acaparar el 2013 més de la meitat de l’execució de la despesa total en R+D, i va ser-ne el principal finançador, amb un 46,9% del total. Per la seva banda, les administracions públiques van ser el segon finançador (41,6%) i l’ensenyament superior va ser el segon sector en execució (28%).

La despesa total en R+D de les empreses espanyoles va tornar a caure per cinquè any consecutiu el 2013, fins als 6.906 milions d’euros, un 2,6% menys que el 2012. Respecte a l’any 2008, la despesa va ser un 14,5% inferior, similar als nivells del 2006 i concentrada a les pimes. Així, a Espanya el predomini de les grans empreses només va ser significatiu en construcció aeronàutica, vehicles de motor i farmàcia, on representaven més del 80% de la despesa d’R+D.

Respecte als recursos humans, Espanya va experimentar una reducció del nombre de persones ocupades en R+D en Equivalència a Dedicació Plena (203.302 en EDP), un 2,6% menys que l’any 2012, ocupant a un total de 333.134 persones. Pel que fa al nombre d’investigadors, les xifres van ser de 208.767 persones ocupades (123.225 en EDP).

Finalment, el creixement del nombre de publicacions científiques espanyoles a la base de dades Scopus l’any 2013 va ser bastant inferior a la mitjana anual dels anys previs a la crisi. D’altra banda, el nombre de sol·licituds de patents internacionals via el Tractat de Cooperació en matèria de Patents (en anglès, Patent Cooperation Treaty, PCT) va caure una mitjana de l’1,3% anual en el període 2010-2013, mentre que les sol·licituds de patents europees d’origen espanyol van créixer de mitjana d’un 1,6% anual en el mateix període, malgrat baixar un 2,7% el 2013.

Per a més informació, podeu consultar l’«Informe Cotec 2015 sobre tecnologia e innovación en España».

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter