Resultats excel·lents de Catalunya a la convocatòria ERC Consolidator Grants (2015)

ERCL’European Research Council (ERC) ha publicat la resolució de la convocatòria 2015 del programa ERC Consolidator Grants, amb un import total de 585 milions d’euros destinats a 302 projectes. Com és habitual a les convocatòries anteriors de l’ERC, Catalunya s’ha situat al capdavant de l’Estat espanyol, ja que ha rebut 12 dels 18 projectes, i es col·loca a nivells similars a Israel (14), Itàlia (13) o Suècia (11). Així, en les 3 convocatòries del programa ERC Consolidator Grants, Catalunya ha rebut 37 projectes, un 3,8% del global europeu i un 52,9% de l’espanyol (2013-2015).

El programa ERC Consolidator Grants s’adreça als millors investigadors en vies de consolidació per desenvolupar idees innovadores en les fronteres del coneixement i, a més, per constituir els seus propis equips de recerca. La convocatòria s’adreça a investigadors amb 7-12 anys d’experiència des de la finalització del doctorat (la mitjana d’edat és d’uns 40 anys), amb la finalitat de què puguin desenvolupar una carrera científica independent a Europa, i així evitar la fugida de talent. L’únic criteri de selecció és l’excel·lència científica de les propostes presentades.

Els beneficiaris d’aquests ajuts rebran un màxim d’1,5 milions d’euros (amb possibilitat de finançament addicional) per desenvolupar projectes de fins a 5 anys de durada. Els 302 investigadors (un 31% són dones) representen a 34 nacionalitats i treballen a 22 països europeus. En les posicions capdavanteres dels països receptors s’hi troba el Regne Unit (67 projectes), Alemanya (45), França (31), els Països Baixos (26), Suïssa (25) i Espanya (18). Per grans camps científics, 141 projectes corresponen a Physical Sciences & Engineering (un 46,7%), 94 a Life Sciences (31,1%) i 67 a Social Sciences & Humanities (22,2%).

Catalunya ha obtingut 12 projectes de la convocatòria 2015 ERC Consolidator Grants, clarament per davant de Madrid (2 projectes), el País Valencià (1), Andalusia (1), Aragó (1) i el País Basc (1). Les institucions catalanes i valencianes que han rebut projectes són:
– Universitat Politècnica de Catalunya (UPC): 2 projectes
– Universitat Pompeu Fabra (UPF): 2 projectes
– Centre de Recerca en Agrigenomica (CRAG): 1 projecte
– Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Humana (IPHES): 1 projecte
– Institut Català d’Investigació Química (ICIQ): 1 projecte
– Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV): 1 projecte
– Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC): 1 projecte
– Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL): 1 projecte
– Institut d’investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS): 1 projecte
– Universitat Autònoma de Barcelona (UAB): 1 projecte
Universitat de Barcelona (UB): 1 projecte

Per a més informació, podeu consultar el lloc web de l’ERC, així com les entrades sobre aquest tema publicades al blog.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter