Anàlisi de les beques i ajuts de formació de personal investigador (1997-2014)
La Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitats i de Recerca (AGAUR), finança beques i ajuts predoctorals per a la formació de personal investigador (FI), mitjançant la incorporació d’investigadors novells en programes de doctorat i màsters oficials per a la realització de projectes d’R+D en grups de recerca. Al portal web MERIDIÀ, es pot consultar l’Informe estadístic Beques i ajuts predoctorals per a la formació de personal investigador (FI), per entitats de recerca i àrees de coneixement MEC, on es detallen les 4.463 beques i ajuts atorgats durant el període 1997-2014, que suposen una mitjana de 248 concessions per any.
En les primeres convocatòries, els beneficiaris gaudien de beques de 4 anys (renovables anualment) però el model evolucionà cap a una combinació de beques i ajuts per a la contractació. Les darreres convocatòries, de modalitat contractual, estipulen que la durada dels contractes serà d’un any i es podran prorrogar anualment fins a un màxim de 3 anys, sempre que es compleixin els requisits previstos a les corresponents convocatòries de renovació.
En el període 1997-2014, les 8 primeres àrees de coneixement en nombre de concessions acumulen un 26,1 % del global i corresponen a ciències mèdiques i de la vida, ciències pures, enginyeries i tecnologia:
– Bioquímica i Biologia Molecular: 361 (8,1 % del nombre de beques i ajuts)
– Química Orgànica: 168 (3,8 %)
– Enginyeria Química: 116 (2,6 %)
– Biologia Cel·lular: 110 (2,5 %)
– Teoria del Senyal i Comunicacions: 107 (2,4 %)
– Genètica: 104 (2,3 %)
– Medicina: 102 (2,3 %)
– Arquitectura i Tecnologia de Computadors: 97 (2,2 %)
Per grans sectors institucionals, el nombre de beques i ajuts concedits es distribueix de la manera següent: Universitats (3.655 beques i ajuts, un 81,9 %); Centres CERCA (406, 9,1 %); Instituts del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) (173, 3,9 %); i, finalment, Altres (223, 4,9 %).
Per a més informació, podeu consultar el lloc web de l’AGAUR així com altres entrades sobre el tema publicades en aquest blog.
Retroenllaç: Enric I. Canela » Blog Archive » Com s’han distribuït les FI a Catalunya
Retroenllaç: Enric I. Canela » Blog Archive » La Universitat de Barcelona no surt ben parada en les beques FI de la Generalitat de Catalunya
La pròpia AGAUR publica un resum de la convocatòria. Mireu-vos la taula: Resum de la convocatòria per universitat d’adscripció al programa de doctorat.
http://agaur.gencat.cat/web/shared/OVT/Departaments/ECO/A_Universitats/AGAUR/Historic/Document/estadistiques_pag_web_n_con_fi_2014.pdf