Informe: «Producció de coneixement científic i tecnològic a Catalunya (2000-2014)»

CAPCITEl Consell Assessor del Parlament sobre Ciència i Tecnologia (CAPCIT) és un òrgan del Parlament de Catalunya creat el 2008 amb l’objectiu de coordinar la informació i l’assessorament en matèria científica i tecnològica. El CAPCIT està format per diputats i representants d’algunes de les principals institucions científiques i tecnològiques de Catalunya: l’Institut d’Estudis Catalans (IEC); la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI);  el Consell Català de la Comunicació Científica (C4); la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB); i una representació de les universitats públiques i privades.

En el marc de les seves activitats, el CAPCIT ha publicat l’informe «Producció de coneixement científic i tecnològic a Catalunya (2000-2014)», elaborat per Raül Méndez-Vásquez i Eduard Suñén-Pinyol, investigadors del Grup de Recerca en Bibliometria (BAC) de la FCRI.

L’objectiu d’aquest informe és caracteritzar el sistema de recerca català analitzant-ne la mida i la producció científica i tecnològica. La mida del nostre sistema s’ha comparat amb la d’altres a partir d’indicadors com el personal en R+D i els investigadors, segons dades d’Eurostat. La producció científica, i també els aspectes qualitatius associats, s’han estimat per mitjà de les publicacions científiques indexades a les bases de dades National Citation Report for Spain (NCR) i National Science Indicators (NSI), extretes de la plataforma Web of Science (WoS). La innovació s’ha analitzat segons el nombre de sol·licituds de patents a l’European Patent Office (EPO).

Algunes de les principals aportacions de l’estudi són les següents:
– El sistema R+D català té una mida equivalent als sistemes d’Escòcia i Noruega.
– En el context de l’Estat espanyol, Catalunya és, juntament amb Madrid, un dels pols més importants de recerca.
– Pel que fa a la producció de publicacions científiques, el sistema R+D català continua en un procés d’expansió i d’increment de la internacionalització. La visibilitat i excel·lència de les publicacions catalanes es va situar un 10% per damunt de la mitjana mundial durant els 15 anys analitzats. A més, dos terços dels 21 camps de recerca analitzats representen fortaleses del sistema R+D català.
– La capacitat innovadora de Catalunya mostra febleses des de la perspectiva del nombre de sol·licituds de patents per milió de població activa i en camps d’alta tecnologia.

Per a més informació, podeu consultar l’informe «Producció de coneixement científic i tecnològic a Catalunya (2000-2014)», així com els llocs web del CAPCIT i del grup BAC.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter