Producció científica de Catalunya: evolució i entorn internacional (1996-2015)

Web of ScienceCom ha evolucionat la producció científica dels territoris de llengua i cultura catalanes en els darrers 20 anys? Quina posició ocupen en el panorama internacional? Per respondre aquestes dues preguntes, l’Observatori de la Recerca (OR-IEC) ha publicat al portal MERIDIÀ els informes estadístics Producció científica Web of Science i Producció científica Web of Science per investigadors (EDP), generats a partir de la consulta per països de les publicacions indexades a la plataforma Web of Science de Thomson Reuters en el període 1996-2015.

L’anàlisi ha tingut en compte els 3 tipus de documents científics més rellevants (articles, revisions i comunicacions a congressos) i la comparació geogràfica s’ha efectuat sobretot amb els Estats membres de la Unió Europea (UE), però també amb altres països del nostre entorn i les principals potències científiques mundials. Els indicadors per països són: nombre de publicacions; percentatge de les publicacions mundials; i, per últim, la ràtio de publicacions per investigadors en Equivalència a Dedicació Plena (EDP).

L’anàlisi quantitativa de les dades permet extreure algunes conclusions destacades:

a) Creixement: Des de l’any 1996, la producció dels territoris de llengua i cultura catalanes ha registrat un creixement continuat en termes absoluts i relatius. Dels 4.073 documents publicats a Catalunya l’any 1996 (0,53% mundial) s’ha passat als 15.719 de l’any 2015 (1,02% mundial).

b) Impacte de la crisi econòmica: Les retallades en la despesa en R+D estan frenant la tendència de creixement, fet que contrasta pràcticament amb la totalitat dels altres 41 sistemes científics analitzats. Així, en els dos darrers anys (2014-2015) s’evidencia una aturada en termes absoluts, fet que es tradueix en una davallada del percentatge mundial. Per exemple, Catalunya ha passat de representar un 1,05% mundial (any 2013) a un 1,02% (any 2015).

c) Productivitat elevada: Els científics catalans publiquen molt en comparació amb els d’altres sistemes científics més consolidats. Així, l’any 2015 la ràtio de publicacions per investigadors (EDP) de Catalunya (0,62) supera en més del doble a la mitjana de la UE (0,30).

Finalment, aquests informes es podrien de complementar amb una valoració qualitativa (visibilitat i impacte) i per grans camps científics (detecció d’àmbits d’excel·lència).

Per a més informació, podeu consultar l’apartat Publicacions del portal MERIDIÀ, així com altres entrades sobre bibliometria publicades en aquest blog.

Una resposta a Producció científica de Catalunya: evolució i entorn internacional (1996-2015)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter