Open Science Framework (OSF), una iniciativa per impulsar la ciència oberta

SOCL’Open Science Framework (OSF) és una iniciativa acadèmica desenvolupada pel Center for Open Science (COS), el qual té l’objectiu d’augmentar la llibertat, la integritat i la reproductibilitat de la investigació científica.

L’OSF ofereix diversos serveis a l’investigador com ara mantenir els fitxers, dades i protocols en una ubicació centralitzada. A més, permet gestionar els projectes, veure’n els canvis, compartir de forma ràpida informació clau i permetre que altres professionals els citin.  També facilita l’intercanvi de materials i dades dins d’un laboratori o entre equips de recerca, a més d’acreditar les contribucions individuals per a tots els aspectes del procés d’investigació.

En aquest context, un dels projectes més destacats que es desenvolupa és el SocArXiv, un dipòsit digital d’accés obert especialitzat en ciències socials i humanitats. El model clàssic d’aquest tipus d’iniciatives és arXiv (Cornell University), un servei especialitzat en edicions preliminars d’articles (preprints) en física, matemàtiques, informàtica, biologia quantitativa, finances i estadística. Val a dir que l’objectiu a llarg termini del dipòsit SocArXiv és esdevenir un sistema editorial que substitueixi les revistes tradicionals.

Per més informació podeu consultar el lloc web de l’OSF.

3 respostes a Open Science Framework (OSF), una iniciativa per impulsar la ciència oberta

 • Ricard Guerrero diu:

  Llorenç,

  Em sembla un informació útil. M’hi he registrat (no sé si he fet bé, perquè ja tinc altres repertoris que tenen els meus articles*), però:

  a) Observo un excés de publicitat,
  b) No he vist un lloc on et puguis donar de baixa
  c)NO HE TROBAT CAP DOCUMENT COMPRENSIU DEL PROJECTE. Podria ser interessant per a Contributions, on hem publicat l’Informe Finch, el LERU Open Access, etc. (aviat publicarem un article molt co0mplet de Karen Shashok. TENS UN DOCUMENT D’AQUEST TIPUS I EM POTS DONAR LA URL?

  *Curiosament, i a pesar de la crisi (o potser a causa d’ella), estic en una fase científica molt productiva, publicant força articles en revistes de qualitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter