Catalunya i el País Valencià obtenen resultats excel·lents a la convocatòria ERC Consolidator Grants (2016)

ERCL’European Research Council (ERC) ha publicat la resolució de la convocatòria 2016 del programa ERC Consolidator Grants, amb un import total de 605 milions d’euros destinats a 314 projectes. Com és habitual a les convocatòries anteriors de l’ERC, Catalunya s’ha situat al capdavant de l’Estat espanyol, ja que ha rebut 13 dels 24 projectes, i es col·loca a un nivell semblant al d’Itàlia (14) o al de Bèlgica (11). D’altra banda, el País Valencià ha obtingut 4 ajuts. En les 4 convocatòries (2013-2016) del programa ERC Consolidator Grants, Catalunya ha rebut 50 projectes, un 3,9 % del global europeu i un 53,2 % de l’espanyol.

El programa ERC Consolidator Grants s’adreça als millors investigadors en vies de consolidació per desenvolupar idees innovadores en les fronteres del coneixement i, a més, per constituir els seus propis equips de recerca. La convocatòria s’adreça a investigadors amb 7-12 anys d’experiència des de la finalització del doctorat (la mitjana d’edat és d’uns 40 anys), amb la finalitat que puguin desenvolupar una carrera científica independent a Europa, evitant, així, la fugida de talent. L’únic criteri de selecció és l’excel·lència científica de les propostes presentades.

Els beneficiaris d’aquests ajuts rebran un màxim de 2 milions d’euros per desenvolupar projectes de fins a 5 anys de durada. Es preveu que el finançament es destini majoritàriament a la contractació d’uns 2.000 investigadors i tècnics per tal de consolidar els equips dels investigadors beneficiaris.

Els 314 investigadors (un 28 % són dones) representen a 39 nacionalitats i treballen a 23 països europeus. En les posicions capdavanteres dels països receptors s’hi troba el Regne Unit (58 projectes), Alemanya (48), França (43), els Països Baixos (29), Espanya (24) i Suïssa (22). Per grans camps científics, 148 projectes corresponen a Physical Sciences & Engineering (un 47,1 %), 97 a Life Sciences (30,9 %) i 69 a Social Sciences & Humanities (22 %).

Catalunya ha obtingut 13 projectes de la convocatòria 2016 ERC Consolidator Grants. Clarament es posiciona per davant de Madrid (5 projectes), el País Valencià (4), Andalusia (1) i el País Basc (1). Les institucions catalanes i valencianes que han rebut projectes són:
Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC): 3 projectes
– Universitat Pompeu Fabra (UPF): 3 projectes
Institut de Ciències Fotòniques (ICFO): 2 projectes
– Universitat Autònoma de Barcelona (UAB): 2 projectes
Universitat de València (UV): 2 projectes
Centre de Regulació Genòmica (CRG): 1 projecte
– Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS): 1 projecte
Universitat de Barcelona (UB): 1 projecte
Universitat Jaume I (UJI): 1 projecte
Universitat Politècnica de València (UPV): 1 projecte

Per a més informació, podeu consultar el lloc web de l’ERC, així com les entrades sobre aquest tema publicades al blog.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter