160 pimes catalanes i valencianes participen en projectes europeus d’innovació (2014-2016)

Horizon 2020

En el marc del programa Horizon 2020, la Comissió Europea (CE) inverteix i dóna suport a projectes empresarials amb potencial disruptiu a través de la iniciativa SME Instrument. Així, les petites i mitjanes empreses (PIME) amb potencial d’innovació i de lideratge mundial poden rebre fins a 2,5 milions d’euros, a més de suport i assessorament empresarial (el finançament pot ser superior en projectes de salut). En les convocatòries obertes des del juny del 2014 fins a l’octubre del 2016, les pimes catalanes i valencianes han suposat un 7 % del global europeu i un 38,3 % de l’estatal.

Per poder presentar-se a les convocatòries, les pimes han d’haver superat la fase d’start-up i els seus projectes ja han d’estar en fase de demostració tecnològica. L’objectiu final és transformar idees disruptives en solucions innovadores i concretes amb impacte europeu i global. El suport per part de la iniciativa SME Instrument s’estructura en 3 fases, les 2 primeres amb finançament i assessorament europeu: (a) De la idea al concepte (6 mesos); (b) Del concepte a la maduresa (1-2 anys); i, per últim, (c) Preparació per a la sortida al mercat.

En les convocatòries obertes des del juny del 2014 fins a l’octubre del 2016, SME Instrument ha finançat i donat suport a 2.275 pimes participants en 2.171 projectes. En total, s’han atorgat 870,96 milions d’euros. L’Estat espanyol ha comptat amb 418 participants (un 18,4 % del total) en 436 projectes (19,2 %) i 153,17 milions d’euros atorgats (17,6 %).

SME InstrumentLa distribució per comunitats autònomes ha situat Catalunya (97 pimes), Madrid (84) i el País Valencià (63) en els 3 primers llocs. Així, les pimes catalanes i valencianes han representat un 38,3 % del global estatal. D’altra banda, les Illes Balears només han disposat d’una pime beneficiària.

La informació sobre els participants es pot consultar a través d’un mapa interactiu, que permet veure la distribució geogràfica dels participants (a més de llistats i estadístiques), i accedir als detalls dels projectes finançats.

Aquesta aplicació també disposa de filtres per tipus de projecte (fase 1 o 2), països, àrees d’activitat, pressupostos i, per últim, dates (de la convocatòria, d’inici i de final). Així, es pot visualitzar fàcilment com les pimes dels territoris de llengua i cultura catalanes destaquen en àmbits com, per exemple, les TIC, l’agroalimentació, la biotecnologia i la biomedicina o el transport.

Per a més informació, podeu consultar la pàgina web de la iniciativa SME Instrument.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter