Un informe bibliomètric de la FECYT constata el lideratge de Catalunya en la producció científica estatal (2005-2014)

Indicadores bibliométricos 2005-2014 (FECYT)La Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) ha presentat l’edició de l’any 2016 de l’informe periòdic «Indicadores Bibliométricos de la Actividad Científica Española (2005-2014)». L’objectiu és oferir una perspectiva multidimensional de la quantitat i qualitat de la producció científica de l’Estat espanyol del període 2005-2014 a través de l’estudi de diversos indicadors bibliomètrics. La publicació ofereix una visió detallada del rendiment de la producció científica espanyola a partir de l’anàlisi de la seva distribució temàtica i geogràfica, i la seva situació en el context internacional.

L’informe constata la posició capdavantera de Catalunya en termes quantitatius i qualitatius. Així, per exemple, un 47,2 % de les publicacions excel·lents estatals (dins del 10 % més citat del món) provenen de centres científics i acadèmics de Catalunya.

Elaborat per l’empresa Elsevier a partir de la base de dades Scopus, l’informe demostra el creixement quantitatiu i qualitatiu de la producció científica espanyola. Pel que fa a la distribució territorial dels indicadors quantitatius (Gràfic 1, feu un clic per ampliar-lo), Madrid i Catalunya (en primera posició des de l’any 2008) són les comunitats autònomes capdavanteres i suposen més de dos terços de la producció científica estatal.

Gràfic 1. Nombre de publicacions per comunitats autònomes (2005-2014).
Font d’informació: Scopus

Gràfic 1 FECYT

Tots els territoris de llengua i cultura catalanes presenten uns indicadors de producció superiors als que els correspondrien per les seves dades socioeconòmiques. Així, Catalunya representa un 36,3 % de la producció estatal en el període 2005-2014, mentre que el País Valencià, un 15 % i les Illes Balears, un 1,8 %.

En relació als indicadors qualitatius (Gràfic 2, feu un clic per ampliar-lo), Catalunya també és capdavantera en impacte normalitzat, i ha passat d’un 1,47 (any 2005) a un 1,72 (any 2014). Les Illes Balears ocupen la segona posició estatal (d’un 1,41, any 2005, a un 1,6, any 2014), mentre que el País Valencià (d’1,19 a 1,36) supera lleugerament la mitjana estatal (d’1,17 a 1,31).

Gràfic 2. Impacte normalitzat de citacions per comunitats autònomes (2005-2014).
Font d’informació: Scopus
Gràfic 2 FECYT

D’altra banda, Catalunya representa un 47,2 % de les publicacions excel·lents (10 % més citat del món) de l’Estat espanyol en el període 2005-2014. Pel que fa a la internacionalització, Catalunya gairebé ha triplicat la producció en col·laboració internacional en el període 2005-2014, mentre que l’Estat espanyol l’ha duplicat, igual que el País Valencià i les Illes Balears.

A banda d’una anàlisi sobre l’especialització temàtica dels diferents territoris, l’informe presenta apèndixs metodològics i estadístics, que inclouen també dades sobre els principals centres de recerca de l’Estat espanyol.

Per a més informació, podeu consultar l’informe «Indicadores Bibliométricos de la Actividad Científica Española (2005-2014)», així com altres entrades sobre bibliometria publicades en aquest blog.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter