23 centres i unitats d’excel·lència catalans i valencians

Excelencia Severo OchoaL’Agencia Estatal de Investigación ha resolt de forma provisional la convocatòria 2016 de la iniciativa d’Apoyo y acreditación de Centros de excelencia Severo Ochoa y de Unidades de excelencia María de Maeztu. L’objectiu és impulsar l’excel·lència de centres i unitats de recerca, el lideratge científic internacional dels quals estigui contrastat. En total, els centres i unitats de Catalunya i el País Valencià acumulen 23 acreditacions de les 42 concedides.

En concret, la convocatòria 2016 ha atorgat 9 noves distincions i, a més, 4 centres reconeguts l’any 2012 l’han renovat per 4 anys més. La inversió total d’aquesta convocatòria ha estat de 40 milions d’euros.

El criteri principal de la iniciativa és l’excel·lència científica i la selecció s’efectua pels resultats i programes estratègics en una avaluació amb més de 100 científics internacionals de prestigi. Per un costat, es reconeixen i acrediten els centres i unitats que destaquen per l’impacte i rellevància internacional dels resultats obtinguts els 4 darrers anys. A més, es financen els plans estratègics per un període de 4 anys amb l’objectiu de consolidar les capacitats científiques dels centres i unitats.

Pel que fa a la distinció Severo Ochoa, s’han atorgat 3 distincions noves i se n’han renovat 4, 2 a centres catalans (Centre de Regulació Genòmica (CRG) i Institut de Física d’Altes Energies (IFAE)) i 1 a un centre valencià (Institut de Tecnologia Química (ITQ)). Aquests centres rebran 1 milió d’euros anual durant 4 anys. En total, les terres de llengua i cultura catalanes acumulen 14 de les 26 acreditacions atorgades en el conjunt de les 6 edicions, 11 a Catalunya i 3 al País Valencià.

Respecte a la modalitat María de Maeztu, 2 de les 6 unitats de recerca seleccionades són catalanes: el Grup de Teledetecció, Antenes, Microones i Superconductivitat (CommSensLab) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); i l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI), un centre mixt format per la UPC i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). Aquestes unitats comptaran  amb 500.000 euros anuals durant 4 anys. En conjunt, les terres de llengua i cultura catalanes acumulen 9 de les 16 acreditacions atorgades en les 3 edicions, 8 a Catalunya i 1 al País Valencià.

Per a més informació, podeu consultar la pàgina web de la iniciativa d’Apoyo y acreditación de Centros de Excelencia Severo Ochoa y a Unidades de Excelencia María de Maeztu, així com altres entrades sobre el tema publicades en aquest blog.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter