Creix l’interès de les dones per la ciència i la tecnologia

La Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) ha publicat els resultats de la «VIII Encuesta de Percepción Social de la ciencia y la Tecnología». L’enquesta es realitza des de l’any 2002 amb una periodicitat biennal, a partir d’una mostra representativa de la població de totes les comunitats autònomes. En total, s’han dut a terme 6.357 entrevistes personals, amb un mínim de 350 entrevistes per cada una de les 17 comunitats.

Els últims resultats assenyalen que l’interès de les dones per la ciència ha pujat del 9,9 % l’any 2014 al 13,7 % l’any 2016, amb un increment del 38,4 %. Aquest fet, juntament amb el descens lleu de l’interès dels homes, del 20,4 % al 18,5 %, ha fet que la desigualtat de gènere s’hagi reduït a la meitat en dos anys, al passar del 10,5 % al 4,8 %.

Pel que fa a les polítiques de suport a la ciència i la tecnologia, les prioritats de la despesa pública dels espanyols es concentra en sanitat (85 %), educació (73 %), pensions (53,7 %) i atur (47,2 %). Després de l’habitatge (25,7 %), el 19,2 % dels ciutadans escullen la ciència entre les seves quatre prioritats de despesa pública. Pel que fa a donacions a la ciència, els més disposats a donar són les persones amb educació universitària (39,5 %).

En general es constata un augment del percentatge d’espanyols que segueix amb interès la ciència i la tecnologia, que ha passat del 6,9 % l’any 2004 al 16,3 % l’any 2016, la qual cosa suposa un increment acumulat del 136 %. Aquest interès segueix essent major en els joves (23,1 %) però l’augment que s’ha produït correspon a la franja d’edats dels 45 als 65 anys.

Respecte a la imatge que es té sobre la ciència, un 54,4 % dels ciutadans afirma que aquesta té més beneficis que perjudicis. Les tecnologies que els ofereixen més avantatges són: internet (65 %), la telefonia mòbil (62,6 %), la investigació amb cèl·lules mare (61,8 %) i els drons (41,1 %). D’altra banda, els científics es consideren la segona professió més valorada després dels metges, amb un 4,4 sobre 5.

Una altra dada destacable de l’estudi és el dèficit d’informació sobre ciència i tecnologia des dels mitjans de comunicació. La televisió és la font més consultada per estar informat en ciència (71,2 %), tot i que internet és la primera font d’informació científica per un 37,7 % dels ciutadans, sobretot pels joves de menys de 34 anys. En aquest context, les xarxes socials es converteixen per primera vegada en la font d’informació científica més consultada (un 43,6 % enfront del 30,8 % del 2014).

Per a més informació, podeu consultar el lloc web de la FECYT. Així mateix, podeu consultar les entrades sobre aquest tema publicades en el blog.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter