L’Informe Cotec 2017 constata l’estat d’excepció del sistema R+D+I espanyol

Informe Cotec 2017La Fundación Cotec para la Innovacion ha presentat l’estudi anual ‘Informe Cotec  2017’, que analitza la situació de l’R+D+I a l’Estat espanyol.

Cotec és una organització privada sense ànim de lucre que promou la innovació com a motor de desenvolupament econòmic i social. A partir de l’informe, Cotec considera que, si la tendència no canvia urgentment, no sembla que Espanya pugui tenir un paper protagonista en un escenari de canvis profunds.

L’any 2015, el lleuger increment de la inversió espanyola en R+D, el primer des de l’inici de la crisi econòmica, és insuficient per evitar que l’R+D segueixi perdent pes a l’economia. L’Estat espanyol hi inverteix un 10 % menys que abans de l’inici de la crisi, mentre que al conjunt de la Unió Europea (UE) ha crescut un 25%. Així, l’Estat espanyol és una excepció respecte a la tendència dominant a les principals economies de la zona euro i a la resta de potències consolidades i emergents.

La diferència és especialment destacada en el sector empresarial, en el qual l’esforç en R+D només és una mica superior a la meitat de la mitjana europea (un 0,64 % del PIB). Cotec confirma la participació minsa de les empreses espanyoles en activitats d’innovació, sobretot pel que fa a les grans empreses. En canvi, les pimes contribueixen a la despesa en R+D en un percentatge elevat en comparació amb altres països europeus.

Respecte als recursos humans dedicats a activitats d’R+D, tot i l’augment dels investigadors l’any 2015, el diferencial respecte a Europea es manté i té l’origen en el pes menor dels investigadors empresarials (un 2,4 per cada mil ocupats per 3,8 de la mitjana europea).

Pel que fa a la producció científica, Cotec detecta un descens del 5 % respecte a l’any 2014. D’altra banda, les sol·licituds de patents internacionals mitjançant el Tractat de Cooperació en matèria de Patents (en anglès, Patent Cooperation Treaty, PCT) cauen fins a nivells de l’any 2008.

Altres tendències que es consoliden són la concentració de la despesa en un nombre cada cop més reduït d’empreses i la participació baixa del sector financer (sobretot, el sector bancari) en el finançament d’activitats d’R+D (la majoria d’empreses les financen amb recursos propis).

La capacitat tecnològica dèbil del sector productiu s’uneix a una presència elevada d’ocupats de qualificació baixa. D’aquesta manera, Espanya està a la cua d’Europa en inversió en aquests actius intangibles que es consideren crítics per al creixement de les economies basades en el coneixement.

A més, cal afegir la política de retallades en els pressupostos públics (un 50 % acumulat des de l’any 2010) i els nivells decreixents d’execució pressupostària, que no poden ser compensats pel creixement dels fons captats en programes d’R+D europeus. D’altra banda, el disseny de polítiques i instruments públics no aconsegueixen orientar l’activitat empresarial cap a projectes d’innovació, els incentius fiscals a l’R+D+I no impulsen el comportament innovador i la compra pública innovadora s’aplica de forma insuficient.

Per a més informació, podeu consultar el text complet de l’‘Informe Cotec 2017’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter