Dos quadres d’indicadors sobre la innovació europea (2017)

RIS 2017La Comissió Europea (CE) ha publicat les noves edicions (2017) dels informes European Innovation Scoreboard i Regional Innovation Scoreboard. Cada informe presenta un quadre d’indicadors que analitza el rendiment de la innovació a escala estatal i regional. A més, es valoren les fortaleses i febleses dels sistemes d’innovació i s’ajuda a identificar les àrees de millora. En aquest context, les terres de llengua i cultura catalanes mantenen una tendència descendent que les allunya de la mitjana europea.

En relació a l’European Innovation Scoreboard 2017, el quadre analític constata que el rendiment de la innovació ha continuat creixent a la Unió Europea (UE), però de forma desigual. Així, 15 països han millorat, mentre que 13 han empitjorat. Des d’una perspectiva mundial, Europa s’apropa al Canadà i als Estats Units d’Amèrica, però s’allunya de Corea del Sud i del Japó. D’altra banda, la Xina redueix ràpidament l’avantatge actual de la UE.

L’European Innovation Scoreboard 2017 presenta un quadre analític revisat respecte a edicions anteriors, per adaptar-se a l’evolució de les prioritats polítiques, la teoria econòmica i la disponibilitat de dades. Actualment el sistema de mesurament disposa de 4 tipus principals d’indicadors, 10 dimensions d’innovació i 27 indicadors.

En funció dels resultats mitjans en matèria d’innovació, els estats membres es classifiquen en 4 grups: líders en innovació; innovadors forts (per sobre de la mitjana europea); innovadors moderats (per sota de la mitjana); i, finalment, innovadors modestos. Suècia continua al capdavant del continent, seguida per Dinamarca, Finlàndia, els Països Baixos, el Regne Unit i Alemanya. D’altra banda, l’Estat espanyol se situa en la categoria de països innovadors moderats.

A més de consultar l’informe global i els perfils dels estats analitzats, la pàgina web de l’European Innovation Scoreboard 2017 ofereix una eina estadística interactiva per seleccionar i comparar indicadors i països. També es pot accedir a l’annex metodològic i descarregar la base de dades completa en un full de càlcul.

Pel que fa a l’estudi Regional Innovation Scoreboard 2017, aquest permet valorar el desenvolupament innovador regional a partir d’un nombre més limitat d’indicadors (18 indicadors en total). La darrera edició abasta 220 regions de 22 països membres de la UE, a més de Noruega, Sèrbia i  Suïssa i, també, 6 estats membres de dimensions més reduïdes.

Les regions es classifiquen en líders en innovació (53 regions), innovadores fortes (60), innovadores moderades (85 regions) i innovadores modestes (22). En general, existeix una correlació entre el nivell innovador de l’estat i de les seves regions. Ara bé, hi ha algunes regions destacades a països innovadors moderats, per exemple, el País Basc. A més, existeix un vincle sòlid entre rendiment de la innovació i de la competitivitat regional, tal com es demostra a l’European Regional Competitiveness Index.

Respecte a les terres de llengua i cultura catalanes, Catalunya i el País Valencià es troben al terç superior del grup d’innovadors moderats, si bé el rendiment innovador ha disminuït amb el temps, de forma més acusada en el cas valencià. D’altra banda, les Illes Balears estan en el terç mitjà dels innovadors moderats, amb un descens considerable del seu rendiment en els darrers anys.

Per a més informació, podeu consultar les pàgines web dels informes European Innovation Scoreboard 2017 i Regional Innovation Scoreboard 2017.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter