LAS CONSTRUCCIONES NACIONALES: ENTRE EL IMAGINARIO Y LA REALIDAD. La formación de la conciencia nacional cubana después de 1898. Análisis comparativo con los casos de las identidades española, catalana y portorriqueña.

Presentació del llibre del professor Lluís Costa, de la Universitat de Girona.

Data: 21 de juny de 2018

Lloc: Espai Cultural Canigó de Muntanya de Llibres (C. Jacint Verdaguer, 31, Vic)

Las construcciones nacionales: entre el imaginario y la realidad de Lluís Costa ofereix una suggestiva reflexió sobre el procés nacionalitzador espanyol a partir del segle XIX i, sobretot, des de després de la pèrdua de totes les colònies americanes. Analitza el procés nacionalitzador a Cuba, i també a Puerto Rico, en un exercici d’història comparada.

Com molt bé ens indica Lluís Costa, la historiografia i l’aproximació a la pròpia societat i història en l’àmbit escolar, són essencials en la construcció, difusió, consolidació i assumpció popular d’una consciència col·lectiva, d’una identitat nacional. Acadèmia, invenció literària i escola es barregen i el resultat és un cànon escolar, uns referents, uns suposats valors i un relat de l’origen compartits.