Societat Catalana d'Economia

El 21 de setembre de 2020 es va presentar a l’Institut d’Estudis Catalans el Diccionari d’Economistes Catalans, editat per la Societat Catalana d’Economia (SCE), que recull la ressenya de 310 autors, no solament economistes en sentit estricte, sinó també professionals d’altres disciplines, com ara clergues, advocats, enginyers, empresaris, geògrafs, periodistes, sociòlegs… que han tractat o escrit d’economia o d’economia catalana.

El consell de redacció estava format per Eduard Arruga, president de la SCE i director de l’edició, Francesc Roca, Francesc Artal, Antoni Montserrat i Pere Puig. A més hi han col·laborat altres 17 autors.

El Diccionari, a part de ser un document de referència per a l’anàlisi de l’evolució del pensament econòmic català, al contemplar professionals d’àmbits molt diversos, està ple de curiositats i pot ser atractiu a un públic més ampli que l’acadèmic.

El llibre té 638 pàgines i a cada autor se li dediquen aproximadament dues pàgines, amb un format que inclou una imatge, una cita inicial, que normalment correspon a un paràgraf escrit per l’autor en el que es resumeix part del seu pensament, una descripció de la seva vida i obra, la bibliografia de l’autor i la bibliografia d’altres autors sobre l’autor ressenyat.

Els autors ressenyats son història i, per tant, cap es viu.

Clicant sobre la imatge es pot veure la presentació del llibre:

En memòria d’en Jacint Ros Hombravella (acte online)

Dijous 21 de maig a les 19:00 es farà un acte en memòria d’en Jacint Ros Hombravella que va traspassar el passat 1 de maig de 2020. El programa és el següent:

BENVINGUDA:

Sr. Valentí Pich, president del Consejo General de Economistas

Sr. Eduard Arruga, president de la Societat Catalana d’Economia

Sr. Anton Gasol, degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya

INTERVENCIONS:

“Jacint Ros, economista”. Sr. Antoni Montserrat, economista, amic i deixeble

“Jacint Ros i el Col·legi d’Economistes”. Sr. Francesc Raventós, exdegà del Col·legi d’Economistes de Catalunya

“El mestratge d’en Jacint Ros en la formació d’economistes”. Sr. Jordi Bacaria, catedràtic d’Economia de la Universitat Autònoma de Barcelona

Finalment una representació dels seus amics ens dirigiran unes paraules en record d’en Jacint Ros: Sr. Joan Clavera, Sr. Xavier Farriols, Sr. Joan Colom i Sr. Emèrit Bono

CLIC PER VEURE VÍDEO: enllaç  Youtube.

……………………………………………………………………….

DIA 1 DE MAIG DE 2020, Jacint Ros Hombravella, soci de la Societat Catalana d’Economia, ha mort aquest divendres 1 de maig de 2020 a l’edat de 85 anys.

La Junta de la Societat expressa el seu condol i recorda la seva figura amb una escrit del Senyor Sr. Antoni Montserrat, Secretari de la Junta, i amic personal de Jacint.

Necrològia de Jordi Bacaria a El País, 6 de maig de 2020

Jordi Bacaria, Catedràtic d’Economia Aplicada, Universitat Autònoma de Barcelona

Jacint Ros Hombravella: una reflexión personal sobre los juicios de valor, la utilidad de la economia, la ciencia del comportamiento y el coronavirus. Noticias de Política Económica, nº 28. Submonográfico: Homenaje al profesor Jacint Ros Hombravella. Juny de 2020

Bartolomé Pérez Ramírez, Departamento de Economía Aplicada III,Universidad de Sevilla

Recordando siempre al profesor Jacinto Ros Hombravella. Noticias de Política Económica, nº 28. Submonográfico: Homenaje al profesor Jacint Ros Hombravella. Juny de 2020.

Joaquim Perramon Ayza

Filosofia mundana. Article dedicat a la Memòria del professor Jacint Ros Hombravella, economista de món. ‘Finances i Ecologia’. XXIII Seminari de recerca en finances IAFI. Departament de Matemàtica, Facultat de Ciències Econòmiques (UB), 3 de juliol de 2020

La nova metròpoli post-COVID-19 i en plena emergència climàtica, les densitats urbanes, el model policèntric, el teletreball, l’economia del coneixement, la indústria 4.0 i la formació són reptes als quals la mobilitat, especialment la ferroviària (tren, tramvia i metro), ha d’ajudar a donar resposta.

Us oferim un debat sobre aquestes qüestions concretat sobre el territori del Besòs. amb la participació de:

Santiago Montero i Homs, enginyer industrial exassessor de la Presidència de la Cambra de Comerç i bon coneixedor de les infraestructures de transport i les seves interaccions amb l’economia i la societat.

Carme Ribas Seix, arquitecta que ha centrat el seu treball en l’àmbit públic i ha realitzat projectes destinats a l’habitatge públic, als edificis d’equipaments o a les intervencions en l’espai públic i en el planejament urbà; actualment ocupa la Gerència del Consorci del Besòs.

Màrius Rubiralta i Alcañiz, doctor en ciències químiques, exrector de la Universitat de Barcelona i exsecretari d’Estat d’Universitats; actualment presideix el Consell Consultiu del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement.

Roger Hoyos García, enginyer elèctric membre de la Societat Catalana de Tecnologia, ha estat professor i director de l’Institut Vázquez Montalbán; actualment presideix la Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies de Sant Adrià.

L’acte tindrà lloc el dia 21 de juliol de 2020, a les 18.30 h, i es podrà seguir en directe mitjançant la

plataforma Zoom a l’enllaç:

https://us02web.zoom.us/j/83610334576?pwd=QUV4K29MVEcyT2NxNE0xZFZjT3dqZz09

Per a participar-hi, cal inscriure-s’hi prèviament (inscripció gratuïta) a sce@iec.cat.

Per a més informació, heu d’adreçar-vos també a sce@iec.cat.