Societat Catalana d'Estudis Numismàtics

Índex temàtic, d’autors, d’autors recensionats i de tresors i troballes d’Acta Numismàtica (Números de l’1 al 50)

Des de la SCEN posem a la vostra disposició l’índex dels treballs publicats a Acta Numismàtica, compresos entre els números 1 i 50 de la nostra revista.

Els treballs s’han ordenat en 3 grans grups:

  • El MONOGRÀFIC abraça una sèrie de temes que convé poder localitzar en els diferents treballs, encara que no siguin expressament dedicats a aquesta matèria, i comprèn els apartats dedicats als Treballs d’interès general i Vària
  • El CRONOLÒGIC és el grup central i conté unes grans àrees cronològi­ques, com és Antic, Medieval, Modern i Contemporani, subdividides en su­bàrees que segueixen una seriació, també amb aproximació cronològica, i que es complementen habitualment amb dos apartats finals que ens indiquen els treballs que contenen dades referents a les troballes i les aportacions de tipus documental.
  • El COMPLEMENTARI comprèn sectors pròpiament numismàtics però pa­ral·lels al de la moneda, com ara els gitons i la medallística, o propers, com la sigil·lografia

Trobareu l’Índex temàtic, d’autors, d’autors recensionats i de tresors i troballes a la pestanya d’Acta Numismàtica, dins l’Apartat de publicacions, o clicant  AQUÍ.

Noves publicacions editades o en col·laboració de la SCEN

Aquest passat 30 de maig, la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics va presentar les publicacions editades, o que compten amb el suport de la nostra entitat, d’enguany. Són les següents:

  • Acta numismàtica 53, la revista científica de la SCEN, que enguany compta amb 20 articles, una secció oficial de notícies, 20 descripcions de troballes monetàries i recencions bibliogràfiques.
  • La moneda de la Garrotxa. Mil anys d’història (segles X – XX), dels autors i membres de la SCEN Salvador Plantalech i Joan Gelis, i editat per Editorial Oliveras. L’obra recull totes les emissions de la comarca gironina, des dels grecs fins a l’època contemporània, catalogant més de 350 monedes, bitllets i vals.
  • La moneda de les terres catalanes, de Miquel de Crusafont, i editat per Brau edicions. L’autor explica els principals moments històrics del país a través de la moneda, esdevenint símbol del poder polític de cada època.

Podeu adquirir totes tres publicacions a la llibreria de l’Institut d’Estudis Catalans (c\Maria Aurèlia Capmany, 14 – Barcelona) i els dos llibres a la pàgina web de les respectives editorials i al Portal de publicacions de l’IEC.

També podeu consultar el sumari i adquirir l’Acta numismàtica 53 al Portal de publicacions de l’IEC:

https://publicacions.iec.cat/PopulaFitxa.do?moduleName=cataleg&subModuleName=cerca_avanzada&idCatalogacio=39808

 

 

Publicacions digitalitzades i en línia

Recentment, la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics ha engegat un projecte de digitalització d’algunes de les seves publicacions. Es tracta d’obres antigues, tant revistes com llibres, actualment exhaurides a la venda.

 

El mes de març de 2022 vam oferir en descàrrega directa i consultables a Issuu els 5 primers números d’Acta Numismàtica, corresponents als anys 1971 al 1975.

 

Avui posem a la vostra disposició l’obra Les monedes de l’edat antiga a la península Ibèrica (Grec / Púnic / Ibèric / Romà). Amb l’autoria de Leandre Villaronga i Jaume Benages, fou publicat l’any 2011, i va esdevenir i encara és a dia d’avui l’obra de referència per aquest període.

 

Podeu descarregar-vos-el o consultar-lo a Google llibres a través de l’apartat Publicacions -> Publicacions en descàrrega directa, en aquesta mateixa web.

 

 

Col·loqui internacional sobre sigil·lografia i l’exposició El segell en la medalla – Homenatge a Ferran de Sagarra

Ens plau convidar-vos a l’exposició  «El segell a la medalla», organitzada per la SCEN, i que estarà oberta al públic del 3 al 17 de novembre, a la casa de Convalescència de l’Institut d’Estudis Catalans (c/ del Carme 47. Barcelona).

L’exposició forma part del marc del col·loqui «La sigil·lografia medieval a Catalunya i als territoris de la Corona Catalano-Aragonesa en un context europeu» que se celebrarà els dies 9, 10 i 11 de novembre de 2022 a l’Institut d’Estudis Catalans. Es tracta d’un col·loqui internacional, organitzat en dues sessions a Barcelona i a Nàpols, en homenatge i ocasió del centenari de la publicació del segon volum de la magnífica «Sigil·lografia catalana» de Ferran de Segarra.

L’aportació de la SCEN vol posar de manifest els punts en comú entre la numismàtica i la sigil·lografia, i presentar com els medallistes i les empreses editores han considerat el valor patrimonial dels segells medievals i els han representat en múltiples medalles.

Rossend Casanova és el comissari de l’exposició, i ell mateix us proposa fer-hi dues visites comentades els dies dimarts 8 i 15 de novembre, a les 18 h.

 

Podeu accedir al programa complet de col·loqui clicant aquí.

 

Tant l’accés a l’exposició de la SCEN com als col·loquis internacionals de l’IEC serà lliure i gratuït. No cal inscripció prèvia.