Publicacions digitalitzades i en línia
Enguany, des de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, hem engegat un projecte de digitalització d’algunes de les nostres publicacions. Es tracta d’obres antigues, tant revistes com llibres, actualment exhaurides a la venda.
Al mes de març vam oferir en descàrrega directa i consultables a Issuu els 5 primers números d’Acta Numismàtica, corresponents als anys 1971 al 1975.
Avui posem a la vostra disposició l’obra LES MONEDES DE L’EDAT ANTIGA A LA PENÍNSULA IBÈRICA – ANCIENT COINAGEOF THE IBERIAN PENINSULA (Greek / Punic / Iberian / Roman). Amb l’autoria de Leandre Villaonga i Jaume Benages, fou publicat l’any 2011, esdevenint i essent encara a dia d’avui l’obra de referència per aquest període.
Podeu descarregar-vos-el o consultar-lo a través de Google llibres a través de l’apartat Publicacions -> Publicacions en descàrrega directa en aquesta mateixa web.
Col·loqui internacional sobre sigil·lografia i l’exposició El segell en la medalla – Homenatge a Ferran de Sagarra
Ens plau convidar-vos a l’exposició «El segell a la medalla», organitzada per la SCEN, i que estarà oberta al públic del 3 al 17 de novembre, a la casa de Convalescència de l’Institut d’Estudis Catalans (c/ del Carme 47. Barcelona).
L’exposició forma part del marc del col·loqui «La sigil·lografia medieval a Catalunya i als territoris de la Corona Catalano-Aragonesa en un context europeu» que se celebrarà els dies 9, 10 i 11 de novembre de 2022 a l’Institut d’Estudis Catalans. Es tracta d’un col·loqui internacional, organitzat en dues sessions a Barcelona i a Nàpols, en homenatge i ocasió del centenari de la publicació del segon volum de la magnífica «Sigil·lografia catalana» de Ferran de Segarra.
L’aportació de la SCEN vol posar de manifest els punts en comú entre la numismàtica i la sigil·lografia, i presentar com els medallistes i les empreses editores han considerat el valor patrimonial dels segells medievals i els han representat en múltiples medalles.
Rossend Casanova és el comissari de l’exposició, i ell mateix us proposa fer-hi dues visites comentades els dies dimarts 8 i 15 de novembre, a les 18 h.
Podeu accedir al programa complet de col·loqui clicant aquí.
Tant l’accés a l’exposició de la SCEN com als col·loquis internacionals de l’IEC serà lliure i gratuït. No cal inscripció prèvia.
Acta Numismàtica, 52: Homenatge al Dr. Miquel de Crusafont i Sabater i Diàlegs de monedes, medalles i anàlegs de Tarragona
Presentació a Reus del llibre La medalla en l’obra de Ramon Ferran
El passat 7 d’octubre es va presentar, al Centre Cultural Castell del Cambrer de Reus, el llibre La medalla en l’obra de Ramon Ferran, una publicació coeditada entre la nostra Societat i l’Institut Municipal Reus Cultura de l’Ajuntament de Reus.
L’acte comptà amb la presència de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i va ser presidit pel regidor de Cultura, Política Lingüística i Educació de la ciutat, Daniel Recasens. En va fer la presentació el numismàtic reusenc Xavier Sanahuja, que glossà la figura de l’escultor i en destacà la part artística de les seves medalles, moltes d’elles vinculades amb Reus, així com sobre la projecció que aquestes han fet de la ciutat en ser mostrades a exposicions internacionals arreu del món.
L’autor del llibre, Rossend Casanova, va presentar la Societat als reusencs, explicà la Col·lecció Medallística de la que aquest llibre n’és el tercer volum, i va destacar els trets principals de l’obra, que presenta una biografia de Ferran, n’explica el seu treball medallístic i en cataloga la seva producció. També comentà com Ferran descobrí l’art de la medalla, quina era la seva manera de treballar i quins els seus temes més recurrents. Casanova també es referí a parts més personals sobre la recerca i la documentació del fons que la família Ferran ha conservat al taller de l’escultor, a la que agraí totes les facilitats que li van permetre conèixer el patrimoni conservat, i igualment agraí l’ajuda de diferents particulars i institucions, en especial de Reus, gràcies als quals s’ha pogut classificar, documentar i contextualitzar l’abundant obra medallística de Ferran.