Col·lecció «Medallística»

 

Autor: Casanova i Mandri, Rossend

La Medalla en l’obra de Ramon Ferran

Data d’edició: 2021

Descripció física: 302 p. : il·l. color ; 30 cm

Entitats: Societat Catalana d’Estudis Numismàtics (Institut d’Estudis Catalans) / Institut Municipal Reus Cultura (Ajuntament de Reus)

ISBN: 978-84-9965-589-5

Col·lecció: Medallística, 3

Editorial: SCEN (IEC) en coedició amb l’Institut Municipal Reus Cultura (Ajuntament de Reus)

 

Resum

L’artista reusenc Ramon Ferran (1927-2015), que té una important producció en el gravat i l’escultura, és també un dels principals representants de la medallística contemporània a Catalunya. Les seves primeres medalles daten de 1957 i, des d’aleshores i durant tota la seva carrera, trobà en la medalla el suport on expressar la seva creativitat.

Ferran participà de manera continuada a les Exposicions Internacionals de la Medalla d’Art, promogudes per la FIDEM, i a altres mostres locals, nacionals i internacionals. Amb una important obra d’autor, col·laborà amb el sector públic i el privat, com la Fábrica de la Moneda y Timbre de Madrid o Acuñaciones Españolas de Barcelona, i treballà amb tallers d’encunyació i fosa, com la Foneria Artística Ginfer de Reus o el Taller Vallmitjana de Barcelona.

Aquest catàleg inclou el seu text “Motivacions sobre la medalla i la meva obra” (1985), recull la seva producció medallística i, per primera vegada, inclou totes les seves medalles conegudes fins ara, que arriben a les 426 i que el situen com l’escultor medallista més prolífic de tots els temps a Catalunya.

 

 

Autor: Boada Salom, Jaume

Les medalles de proclamació de les terres de parla catalana: Catalunya, València i Balears (1724-1843)

Data d’edició: 2018
Descripció física: 278 p. : il·l. b/n ; 30 cm
Entitats: Societat Catalana d’Estudis Numismàtics (Institut d’Estudis Catalans) / Institut d’Estudis Baleàrics
ISBN: 978-84-9965-412-6
Col·lecció: Medallística ; 2
Editorial: IEC en coedició amb l’Institut d’Estudis Baleàrics

Resum

La majoria de proclamacions dels reis d’Espanya durant els segles XVIII i XIX se celebraven en públic amb una curiosa dualitat: d’una banda, es feien actes solemnes en què tant les autoritats com el poble retien una adhesió incondicional al nou monarca a canvi d’esperances, normalment vanes, d’una vida millor i més feliç; de l’altra, es desfermaven grans disbauxes públiques en què persones de totes les classes socials obtenien una certa llicència per al desenfrè. El primer dia les festes es duia a terme un ritual oficial i predeterminat per la tradició en què, després de fer la proclamació i d’aixecar el pendó reial, es llançaven al públic unes medalles commemoratives que la gent s’afanyava a recollir. Aquest llibre no només descriu aquestes peces numismàtiques i n’aporta abundant informació fins ara inèdita (volums de fabricació, gravadors i argenters que les fabricaven, etc.), sinó que també les situa en el seu context i aporta una pinzellada de les festes en què foren emprades, tot amb informació extreta de les fonts arxivístiques de primera mà.

 

Autor: Marín Silvestre, Maria Isabel

L’obra medallística de l’escultor Eusebi Arnau

Data d’edició: 2005
Descripció física: 110 p. : il·l. b/n; 30 cm
Entitats: Societat Catalana d’Estudis Numismàtics (Institut d’Estudis Catalans)
ISBN: 84-7283-820-X
Col·lecció: Medallística ; 1
Editorial: IEC

Resum

L’obra d’Isabel Marín ens aporta un perfil biogràfic de l’eminent escultor Eusebi Arnau, un dels més destacats del modernisme a Catalunya, així com la gènesi de la seva obra que inclou molts treballs d’escultura aplicada a l’arquitectura (Casa de Lactància, xemeneia de la Fonda Espanya, etc.), però també feu molta escultura exempta, treballs per a orfebreria i fou un destacat medallista. L’estudi se centra en aquest vessant de l’artista amb l’aportació de la gènesi de totes les seves obres i un catàleg sistemàtic de tota la seva obra medallística. L’autora es va doctorar, justament, amb un estudi sobre la totalitat de l’obra d’Eusebi Arnau.