XXXVI Trobades de Maó 2021

Ofertes de feina i de beques

Última Oferta 05/11/2021

VI Concurs Fotogràfic

Sist. Internacional d’unitats

Sistema Internacional d'unitats

La Física en la interfície Batxillerat - Universitat Informació per als professors

Diccionari de física

Activitats en curs

  • No hi ha novetats

XVII Jornada de Recerca

XVII Jornada de Recerca organitzada pel Departament de Física de la UPC, i per la Societat Catalana de Física de l’IEC.

Tindrà lloc divendres, 28 de gener de 2022 a la Sala  Pere i Joan Coronimes de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Carrer del Carme 47.

La jornada serà híbrida (presencial i via Zoom), us podeu inscriure enviant un correu electrònic a la scfis@iec.cat

Cartell de la jornada

El professor Domènec Espriu nomenat director de l’Agència Estatal d’Investigació

El Consell Rector ha nomenat a la reunió d’avui Domènec Espriu nou director de l’Agència Estatal d’Investigació (AEI), a proposta de la seva presidenta, la Secretaria General d’Investigació del Ministeri de Ciència i Innovació, i escoltat el Comitè Científic Tècnic de l’AEI, després d’un procés obert de presentació d’expressions d’interès.
Domènec Espriu és catedràtic de física teòrica del Departament de Física Quàntica i Astrofísica, Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona, i soci de la Societat Catalana de Física.

Per a més informació

Tercera conferència del “Cicle de Conferències sobre Història de la Òptica”

Des de la “Sociedad Española de Óptica (SEDOPTICA)” s’ha creat un Comitè d’Ensenyament, Divulgació i Historia de la Òptica (CODEHO) el qual incorpora un grup especialitzat en Història de l’Òptica, que organitza actualment un cicle de conferències.

Us facilitem a continuació la informació de la tercera conferència, la qual serà impartida per el company i vocal de la Junta de la SCFís, el doctor Santiago Vallmitjana, catedràtic emèrit d’Òptica de la UB.

La xerrada titulada “REVISANDO EL TRASTERO DE LA FACULTAD: LA RECUPERACIÓN DEL PATRIMONIO INSTRUMENTAL ÓPTICO” versarà sobre la recuperació d’instrumental històric de la Facultat de Física de la UB, emfatitzant en els aparells de l’àrea d’Òptica, i tindrà lloc de manera telemàtica a través de l’enllaç que trobareu en el cartell adjunt, el proper dilluns 13 a les 19:00h.

Resum de la conferència i CV del conferenciant            Cartell de la conferència

Quarta conferència de la SCFis dins del 30è cicle ‘Física oberta’ (sobre el Premi Nobel de Física 2021)

La quarta conferència del cicle Física oberta és sobre el Premi Nobel de Física 2021 i es titula «Syukuro Manabe i Klaus Hasselmann: la insuportable senzillesa dels sistemes complexos». La impartirà Ileana Bladé, del Grup de Meteorologia del Departament de Física Aplicada de la Universitat de Barcelona. La conferència tindrà lloc el dimecres 1 de desembre de 2021, a les set de la tarda (19 h).

Us convidem a assistir-hi, de manera presencial, a la Sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) o de manera virtual, mitjançant el canal de YouTube de l’IEC (https://www.youtube.com/user/comunicacioiec) o mitjançant la plataforma Zoom:  Codi d’accès: 3u2EqT

https://us02web.zoom.us/j/87370606765?pwd=eEtybVpxVzMzQVBtbFRKZkhnQmdaUT09

Per a assistir-hi presencialment, cal sol·licitar-ho per correu electrònic a scfis@iec.cat.

Resum de la conferència i CV de la conferenciant              Cartell de la conferència

Pdf de la conferència

Tercera conferència de la SCFis dins del 30è cicle Física oberta (sobre el Premi Nobel de Física 2021)

La propera conferència del cicle Física oberta és sobre el Premi Nobel de Física 2021 i es titula «El descobriment d’una nova organització de la matèria». La impartirà Fèlix Ritort, de Small Biosystems Lab, del Departament de Física de la Matèria Condensada de la Universitat de Barcelona. La conferència tindrà lloc el dimarts 23 de novembre de 2021, a les set de la tarda (19 h).

Us convidem a assistir-hi, de manera presencial, a la Sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Cal que comuniqueu la voluntat d’assistir-hi per correu electrònic a scfis@iec.cat.

Resum de la conferència i CV del conferenciant

Cartell de la conferència

Pdf de la conferència

Segona conferència del “Cicle de Conferències sobre Història de la Òptica”

Des de la “Sociedad Española de Óptica” (SEDOPTICA) s’ha iniciat un Grup de Treball en Història de l’Òptica que, al seu torn, ha engegat un cicle de conferències al respecte.

La segona conferència el pròxim 8 de novembre a les 19:00 hores, a càrrec de Jesús Placencia amb el títol de: “Meninología: Velázquez y la Óptica“.

Resum de la conferència i CV del conferenciant                 Cartell de la conferència

 

Convocatòries assemblees de la SCFis pel 2 de novembre

L’Assemblea de Socis de la Societat Catalana de Física, que se celebrarà el dia 2 de novembre a la Sala Pere i Joan Coromines, seu de l’Institut d’Estudis Catalans, segons el programa següent:.

17:30 a 18:00 Assemblea General extraordinària per a l’aprovació de les esmenes dels Estatuts (votacions online i presencials el mateix dia)

18:00 a 18:45 Assemblea General Ordinària de socis. 

18:45 a 19:00 Refrigeri 

19:00 a 20:00 Segona conferència de la SCFis dins del 30è cicle Física oberta

Fem una crida a la participació de tots els socis de la SCFis. El procediment de votació telemàtic és des de ja fins el dia 2 a les tres de la tarda. També es pot votar personalment el dia 2 l’assemblea. Per a assistir-hi presencialment, cal sol·licitar-ho per correu electrònic a  scfis@iec.cat.

Tant l’assemblea com la conferència s’emetran en directa a través de la plataforma Zoom:

https://us02web.zoom.us/j/83708617306?pwd=YVd1UHNVTDFldVBCcWd1ZldJYy9Tdz09
ID de reunió: 837 0861 7306    CA: 9Gr6VY

Plataforma de votació

 Convocatòries d’assemblees del Secretari de la SCFis

Carta del president de la SCFis

PDF dels nous estatus de la SCFis

Instruccions per la votació dels nous estatus de la SCFis

Esborrany de l’acta de l’assemblea anterior

 

Segona conferència de la SCFis dins del 30è cicle Física oberta

La propera conferència del cicle Física oberta es titula «Visions del nanomón: potencial i reptes de la nanotecnologia per a l’observació i manipulació de la matèria a la nanoescala» i la impartirà Neus Domingo, de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2). La conferència tindrà lloc el dimarts 2 de novembre, a les set de la tarda.

Us convidem a assistir-hi de manera presencial, a la Sala Pere Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), o de manera virtual, mitjançant el canal de YouTube de l’IEC (https://www.youtube.com/user/comunicacioiec) o mitjançant la plataforma Zoom: ID de reunió: 837 0861 7306      CA: 9Gr6VY

https://us02web.zoom.us/j/83708617306?pwd=YVd1UHNVTDFldVBCcWd1ZldJYy9Tdz09

Per a assistir-hi presencialment, cal sol·licitar-ho per correu electrònic a scfis@iec.cat. No cal reservar seients.

Resum de la conferència i CV de la conferenciant          Cartell de la conferència

Conferència inaugural del curs 2021-2022 de la Societat Catalana de Física

La conferència inaugural de la Societat Catalana de Física (SCF) d’aquest curs que comença és la següent:
Títol: «
La predicció meteorològica: del telègraf als models numèrics actuals»
Conferenciant: 
Eliseu Vilaclara Ribas, director del Servei Meteorològic de Catalunya       

Resum de la conferència i CV del conferenciant

La conferència tindrà lloc el dijous 7 d’octubre, a les 19 hores. Us convidem a assistir-hi de manera presencial, a la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC, o de manera virtual, mitjançant el canal de YouTube de l’Institut d’Estudis Catalans (https://www.youtube.com/user/comunicacioiec) o mitjançant la plataforma Zoom:  CA: taipY5

https://us02web.zoom.us/j/89787325435?pwd=cWgwNG5FalFZNXJaVmUveE9aV0RMZz09

Per a assistir-hi presencialment, cal sol·licitar-ho per correu electrònic a scfis@iec.cat. Rebreu un correu de resposta en què us confirmaran que teniu un seient reservat.

Vídeo de la conferència