XXXVII Trobades de Maó 2022

Activitats en curs
  • 19.10. - 21.10.2022 |
    XXXVII Trobades Científiques de la Mediterrània – Josep Miquel Vidal
    » Més informació «
Ofertes de feina i de beques

Última Oferta 05/11/2021

VI Concurs Fotogràfic

Sist. Internacional d’unitats

Sistema Internacional d'unitats

La Física en la interfície Batxillerat - Universitat Informació per als professors

Diccionari de física

Cicle Física Oberta, conferències, curs 2012-2013

Acte Cicle Física Oberta, conferències, curs 2012-2013
Data Dimecres 20 de novembre de 2012
Hora 19.00 hores
Lloc Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

Benvolguts socis,

ens plau comunicar-vos que el dimarts, 20 de novembre de 2012, a les 19.00 hores, a la Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC es pronunciarà la conferència:

El telescopi Fabra-ROA Montsec (TFRM): un instrument per a la cerca d’escombraries espacials, exoplanetes, NEOs, i fonts d’alta energia”, a càrrec del professor Jorge Núñez de Murga, catedràtic d’Astronomia de la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona

Resum:
A primers de setembre de 2010 va quedar instal·lat a l’Observatori Astronòmic del Montsec el Telescopi Fabra-ROA Montsec (TFRM). El telescopi va ser inaugurat oficialment el 16 de setembre de 2010, en un acte presidit pel Conseller d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya.

El TFRM és un telescopi de 50 cm d’obertura, relació focal molt lluminosa (f/1) i gran camp de visió (4.4 º x4.4 º) resultat de la transformació de la càmera Baker-Nunn de San Fernando en un telescopi astronòmic amb funcionament remot i robòtic. Es tracta d’un instrument únic en el seu gènere, dissenyat i construït per l’Smithsonian Institution (EUA) per al seguiment de satèl·lits artificials sota altíssimes especificacions òptiques i mecàniques. Les òptiques van ser fabricades per Perkin-Elmer i la mecànica per Boller & Chivens. L’actual càmera CCD instal·lada al telescopi, juntament amb el cel del Montsec, el funcionament robòtic, el seu gran camp de visió la magnitud límit assolible, converteixen el TFRM en un instrument especialment útil per a l’observació de qualsevol objecte variable en posició o lluminositat.

Actualment el telescopi realitza el que denominem “projecte d’observació dels plànols fonamentals: Equador, Eclíptica i Pla galàctic”. En aquesta presentació es dóna compte dels primers resultats científics que s’han obtingut des de la seva instal·lació al Montsec . En particular es presentaran resultats relatius a:

Observació i recerca d’escombreries espacials i satèl·lits artificials dintre del programa Space Surveillance and Tracking (SST) de la Space Situational Awareness (SSA) de l’Agència Espacial Europea.
Observació i recerca d’objectes perillossos (Near Earth Objects i Potentially Hazardous Asteroids).
Observació de contrapartides òptiques d’objectes d’emissió d’alta energia (rajos gamma).
Observació i recerca de planetes extrasolars.
Observació i recerca d’estrelles variables.

Barcelona, 5 de novembre de 2012