Cicle

Vulnerables: compassió i cures d’infermeria en  la història de l’humanitarisme

Fernanda Jacobsen y la Scottish Ambulance Unit en la Guerra Civil Española

Linda Palfreeman

Universidad CEU-Cardenal Herrera (Elx)

Dijous 22 de març de 2018

18:00 h

Anfiteatre de la Residència d’Investigadors

carrer Hospital 64, 08001 Barcelona Tel. 93 443 27 59

Llicenciada en Comunicació / Periodisme, Linda Palfreeman es va doctorar en Lingüística per la University of Leeds (UK) amb una tesi sobre la interpretació del llenguatge publicitari. Des de 1996 és professora de la Universidad CEU-Cardenal Herrera al campus de Carmelitas d’Elx. Ha publicat, entre altres llibres, Spain Bleeds: The Development of Battlefield Blood Transfusion During the Civil War (Sussex Academic Press / Cañada Blanch Centre for Contemporary Spanish Studies, 2015).

Resum. Quan la guerra civil va esclatar a Espanya al juliol de 1936, la República va llançar una crida mundial per a assistència mèdica. Milers de persones per tot el món van respondre a la crida. La unitat d’ambulància del Comitè Español d’Ajuda Mèdica (SMAC) va ser la més reconeguda de les organitzacions britàniques involucrades. No obstant això, hi havia altres empreses d’aquest tipus sobre les quals se sap ben poc. Una d’elles fou la Unitat d’Ambulància Escocesa (Scottish Ambulance Unit). La Unitat d’Ambulància Escocesa estava integrada per sis ambulàncies i un camió carregat de material sanitari, juntament amb un equip de vint voluntaris. L’única dona de l’equip va ser la comandant, Fernanda Jacobsen. Fernanda va ser inicialment nomenada oficial d’enllaç i intèrpret, ja que parlava espanyol i tenia contactes al govern republicà. Això suposava una gran ajuda per organitzar el treball de la Unitat a l’assetjada capital del país, Madrid. No obstant això, Fernanda aviat va demostrar ser indispensable, tant que va romandre en el lloc de comandament de la Unitat en cadascuna de les seves successives expedicions a Espanya, durant un període d’aproximadament dos anys, des de setembre de 1936 fins a juliol de 1938. Audaç, valenta i compassiva, Fernanda arriscava la seva pròpia vida per alleujar el sofriment d’un poble necessitat. Era venerada i adorada pel poble espanyol.

Organització

Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica (SCHCT)

Institució Milà i Fontanals (CSIC, Barcelona)

Amb la col·laboració

Residència d’Investigadors

Coordinació

Àlvar Martínez-Vidal (IHMC, Universitat de València) alvar.martinez@uv.es

Jon Arrizabalaga (Institució Milà i Fontanals, CSIC, Barcelona) jonarri@imf.csic.es

 

Programa en PDF:

Fernanda Jacobsen y la Scottish Ambulance Unit en la Guerra Civil Española, català

Fernanda Jacobsen y la Scottish Ambulance Unit en la Guerra Civil Española, castellà

Programa del cicle:

Vulnerables: compassió i cures d’infermeria en  la història de l’Humanitarisme

Vulnerables: compasión y curas de enfermería en la historia del humanitarismo, en castellà

***

Aquest Col·loqui es duu a terme en el marc del projecte de recerca MINECO “Acciones de socorro y tecnologías médicas en emergencias humanitarias: agendas, agencias, espacios y representaciones” (HAR2015-67723-P).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Piulades de la SCHCT
XVII TROBADA SCHCT 2022

Actes d’Història de la Ciència i de la Tècnica