Jornades Vernianes, a Sant Feliu de Guíxols

Per Júlia Massó

Joan Torrent i Fàbregas (1901-1996), nascut a Sant Feliu de Guíxols, fou el primer biògraf a l’Estat espanyol de Jules Verne. Però no només això, va ser un investigador de primera magnitud, rigorós, els treballs del qual
han esdevingut referents en el
camp de l’estudi de la figura de Jules
Verne, així com en altres temàtiques com fou l’estudi
de Mn. Cinto Verdaguer, amb l’elaboració i publicació de part de l’Epistolari. A més, Torrent, que rebé la Creu de Sant Jordi el 1992, fou també un estudiós exigent de la història de Sant Feliu de Guíxols, amb nombrosos articles publicats a l’Institut d’Estudis del Baix Empordà i a la publicació local Àncora.

És per això que per tal de reivindicar la seva figura, entre els mesos de novembre i desembre, la Societat Hispànica Jules Verne, la Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica (IEC), la Biblioteca Pública Octavi Viader i Margarit i el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols han celebrat les “Jornades Vernianes”, on s’ha ofert un programa amb activitats divulgatives, de lliure accés i per a totes les edats, com exposicions i conferències sobre Jules Verne, a més d’un espectacle de titelles sobre Les aventures de la família Raton.

Fotografia 1. Conferència sobre Jules Verne i la visió de la ciència, una de les activitats del programa vernià.

Per culminar aquestes jornades, es va realitzar un Jornada Oberta titulada Entre Verne i Verdaguer. L’univers científic, geogràfic i literari de Joan Torrent i Fàbregas, al museu d’Història – Monestir de Sant Feliu de Guíxols.

Amb una assistència de 40 persones, la Jornada Oberta va començar amb una conferència inaugural sobre la figura protagonista: Joan Torrent, el primer biogràfic hispànic de Jules Verne a càrrec de Pasqual Bernat.

 

Fotografia 2. Pasqual Bernat i Silvia Alemany presentant la Jornada Oberta.

Gràcies a ponents experts sobre el tema, es van dur a terme set xerrades. Les primeres quatre xerrades van analitzar el món de Joan Torrent i la seva relació amb Jules Verne. En canvi, les tres xerrades següents van tractar l’obra i context de Jacint Verdaguer i la seva relació amb Torrent.

A mode de conclusió, Ramon Pinyol va donar una conferència sobre Joan Torrent i Fàbregas i Jacint Verdaguer: una relació intensa i essencial. Per finalitzar l’acte, i després de la taula rodona sobre l’Atlàntida, els assistents van poder gaudir d’un recital amb V de Verdaguer per Pitu Hernández.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *