Col·loquis de la SCHCT (2019–2020)

Retransmissió en directe: https://youtube.com/user/comunicacioiec

Cicle: Desig natural de saber: Història natural als segles XVI i XVII entre política i art

Col·loqui: Sabina Brevaglieri, Johannes Gutenberg-Universität Mainz, “Natural desiderio di sapere. Roma barocca fra vecchi e nuovi mondi”.

Resum:

Natural desiderio di sapere és, el 1616, per Federico Cesi, Príncep dels Lincei, un mode plural di pensar el coneixement i el seu rol social i polític, en front de la incertesa  provocada per l’eixamplament  del món, pel perfilar-se de noves maneres de comprendre les relacions entre home i natura, pel confrontar-se amb una vida de cort, dominada per l’interès individual. Centre de la reivindicació universalista pontifícia i espai comunicatiu entre vells i nous mons, Roma emergeix, a l’alba de la Guerra dels Trenta Anys, com teatre barroc d’un projecte de capitalització de sabers, que mobilitza, apassionats virtuosos, filòsofs “esparracats”, metges mitjancers, aguerrits pintors, escultors en competició amb la natura, missioners a la recerca de legitimació. Explicar de manera del tot nova  –la fascinant història del Tesoro messicano, imponent volum, tardanament publicat el 1651, significa, així, reconstruir un taller de producció naturalística, entre desconeguts exotica i artefactes estranyament familiars, intercanvis i competicions, conflictes i negociacions, publicitat i secret, utilitzant els sabers com una lent potent per la dinàmica històrica.

Data i lloc: 09 de gener de 2020, de 19:00 a 21:00, Sala Pere i Joan Coromines, Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, Bcn).

Full de presentació del llibre

 

Més informació sobre Sabina Brevaglieri:

Sabina Brevaglieri és doctora en Història Moderna per la Università di Firenze. Ha estat successivament Max Weber Fellow al European University Institut di Fiesole (Fi); IEF Marie Curie Fellow a la Johannes Gutenberg Universität de Mainz (JGU) i Long term Fellow in the History of Knowledge al German Historical Institute de Washington. Des de 2013, Brevaglieri és professora contractada a la JGU, on imparteix docència en Història dels sabers. Entre les seves publicacions podem recordar el numero monogràfic (amb A. Romano) Produzione di saperi/costruzione di spazi, «Quaderni Storici», 142, n. 1, 2013 i els assatjos Medici e mediazione politica all’inizio della Guerra dei Trent’Anni: la corte di Assia-Darmstadt e le storie naturali di Roma, en Tramiti. Figure e Spazi della mediazione politica, a cura de M. A. Visceglia et al., Roma, Viella, 2015 i Science, Books and Censorship in the Academy of the Lincei. Johannes Faber as cultural mediator, in Conflicting Duties. Science, Medicine and Religion in Rome (1550-1750), a cura de M.P. Donato e J. Kraye, Londra-Torino, Warburg Institute Colloquia, 15, 2009.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

XVII TROBADA SCHCT 2022

11TH EUROPEAN SPRING SCHOOL ON HISTORY OF SCIENCE AND POPULARIZATION

PANDEMIC PASTS, PANDEMIC FUTURES Sources, histories, imaginations

Mahón/Maó (Menorca) Illa del Llatzeret 5 - 7 May 2022

XIX JORNADA SOBRE LA HISTÒRIA DE LA CIÈNCIA I L’ENSENYAMENT “Antoni Quintana i Marí”

19- 20 novembre 2021
Institut d’Estudis Catalans. Barcelona

Actes d’Història de la Ciència i de la Tècnica