Des de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT) volem impulsar l’ús de formats narratius originals i participatius per a explicar història de la ciència. És per això que hem organitzat una activitat de divulgació participativa a través de la ficció. L’activitat consta de dues parts, i s’està realitzant a través de la plataforma d’Instagram de la Societat Catalana d’història de la Ciència. Durant la setmana del 31 de maig al 4 de juny vàrem organitzar la primera part de l’activitat, centrada en donar a conèixer la feina de la genetista i taxònoma Maria Monclús (1920-2012), experta en mosques Drosophila.

Monclús va ser una professional molt potent que ,igual que altres col·legues de professió, va aconseguir més visibilitat i oportunitats gràcies a la proximitat amb el seu marit, el genetista Antoni Prevosti, considerat el pare de la genètica de poblacions a Espanya, amb qui col·laborà durant tota la seva vida professional. Paradoxalment, degut al biaix de gènere, no va poder arribar tan lluny institucionalment, professionalment ni en reconeixement i estabilitat com ell. Per a homenejar la tasca de Monclús i recordar la seva figura, a cavall entre realitat i ficció, dues mosques Drosophila han donat a conèixer la seva feina, incidint especialment en el biaix de gènere. La publicació del 4 de juny oferia la possibilitat de participar realitzant preguntes a la genetista. En paral·lel també s’habilità un “formulari de google” anònim per a totes aquelles persones que volguessin sumar-se a la iniciativa però no disposessin de compte a Instagram, o preferissin fer-ho de manera anònima.

Adjuntem els enllaços a tots els posts d’Instagram, per data de publicació:

Després d’haver recopilat totes les preguntes, actualment estem treballant en la segona part, la realització d’una entrevista fictícia al personatge de Monclús. Aquesta es nodreix del format participatiu de la primera part i que compta amb la col·laboració de l’experta en aquesta científica i en temes d’història de la ciència i gènere Marta Velasco (Facultad de Medicina campus de Ciudad Real, Universidad de Castilla-La Mancha). Molt aviat en podreu veure el resultat a l’instagram i a la web de la SCHCT.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cicle TECHNOLOGY & CAPITALISM

XIX JORNADA SOBRE LA HISTÒRIA DE LA CIÈNCIA I L’ENSENYAMENT “Antoni Quintana i Marí”

19- 20 novembre 2021
Institut d’Estudis Catalans. Barcelona

11TH EUROPEAN SPRING SCHOOL ON HISTORY OF SCIENCE AND POPULARIZATION

PANDEMIC PASTS, PANDEMIC FUTURES Sources, histories, imaginations

Mahón/Maó (Menorca) Illa del Llatzeret 5 - 7 May 2022

Actes d’Història de la Ciència i de la Tècnica