Dioscórides renacentistas.

Usos plurales de un libro-laboratorio

9-10 de septiembre de 2021

Institut d’Estudis Catalans. Sala Pere i Joan Coromines

Carrer del Carme, 47. 08001 Barcelona

Dioscórides Renacentistas. Barcelona 9 i 10 de setembre . Programa

Inscripció al correu pepeprimo@gmail.com indiqueu si la vostra assistència serà presencial o telemàtica.

Una llarga i prestigiosa tradició historiogràfica, juntament amb una no menys llarga i no menys prestigiosa tradició filològica han fixat amb total rotunditat el paper fonamental que el tractat De materia medica, elaborat al segle I pel cirurgià d’origen grec al servei dels exèrcits romans Dioscòrides, va assolir durant el Renaixement.
La recuperació de manuscrits grecs havia començat a finals del segle XV i va mobilitzar el treball de metges filòlegs i humanistes, tant en França com en les penínsules ibèrica i italiana. També ho fari en altres llocs d’Europa, com ara Bohèmia, Àustria, Anglaterra, Alemanya i Turquia.
Les edicions i traduccions del Cinc-cents, sovint dotades d’amples comentaris, configuraren un espai de col·laboració i sistematització del saber mèdic antic, però també un vehicle mitjançant el qual els coneixements sobre la natura dels mons propers o llunyans entraren a formar part de l’arsenal terapèutic i de la reflexió naturalística europea. Aquestes empreses intel·lectuals trobaren el suport d’alguns poders polítics que conformaren programes culturals de renovació del saber sobre el món natural.
El Col·loqui Internacional “Els Dioscòrides renaixentistes” neix de la col·laboració entre dos projectes de recerca –Babel Rome. La nature du monde et ses langues dans la Rome du XVIe siècle (EFR, CAK, LARHRA) i Ibermatmed. Saberes de las dos Indias. La materia medica en el mundo colonial ibérico, ss. XVI-XVII (Agencia Española de Investigación PID2019-106449GB-I00, IMF-CSIC)– i reuneix persones provinents de la filologia, la història i la història de la ciència i dels sabers. Mitjançant aquesta diversitat d’aproximacions, la trobada es proposa explorar les diferents vessants que, durant el segle XVI, va conèixer el treball sobre l’obra de Dioscòrides i reflexionar sobre el repte que pot suposar restituir actualment aquesta riquesa i densitat de valors i significats en edicions contemporànies.

ORGANITZEN:

Proyecto “Babel Rome. La nature du monde et ses langues dans la Rome du XVIe siècle” (École française de Rome, Centre A. Koyré, Laboratoire de Recherche Historique Rhône Alpes, Labex COMOD)

Proyecto “Ibermatmed. Saberes de las dos Indias. La materia medica en el mundo colonial ibérico, ss. XVI-XVII” (Agencia Española de Investigación PID2019-106449GB-I00, IMF-CSIC)

Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica

Amb el suport de l’Institut d’Estudis Catalans

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Piulades de la SCHCT
XII ESCOLA EUROPEA DE PRIMAVERA D’HISTÒRIA DE LA CIÈNCIA I LA DIVULGACIÓ

XVII TROBADA SCHCT 2022

Actes d’Història de la Ciència i de la Tècnica