Les mèdiums en la història de la ciència: ments i cossos intervinguts

Dilluns 7 de febrer, a les 18.30 h, a la Biblioteca El Clot – Josep Benet.

A càrrec d’Andrea Graus, Institució Milà i Fontanals, CSIC

Ciència i espiritisme ens semblen conceptes oposats, però no sempre ha estat així. Cap al final del segle XIX i principi del XX, les mèdiums espiritistes van ser al centre de grans debats, com la histèria i l’inconscient. Científics, majoritàriament metges, inclosos premis Nobel, van organitzar experiències amb mèdiums en institucions acadèmiques d’Europa i els Estats Units. Eusapia Palladino, Eva Carrière o Hélène Smith es van transformar en subjectes experimentals. La investigació sobre els fenòmens espiritistes va generar noves formes de pensar i controlar les ments i els cossos de les mèdiums, atribuint-los trastorns de la personalitat i expulsant-les del debat sobre les seves vivències.

Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT) col·labora amb les Biblioteques de l’Ajuntament de Barcelona

 

Del 24 de gener al 14 de març de 2022

En els darrers anys s’han multiplicat les xerrades, els libres i els documentals dedicats a dones científiques que tradicionalment han estat excloses de les narratives històriques al voltant de la ciència. Més enllà d’aquesta recuperació important de figures oblidades que mereixen un reconeixement, en aquest cicle pretenem mostrar els processos que han permès aquesta exclusió històrica de les dones. A més, intentarem mostrar els mecanismes que van permetre a algunes dones participar, en més o menys grau, en la creació científica, malgrat la societat masclista i patriarcal que esperava un paper passiu de les dones, així com les lluites feministes des de la ciència.

Cicle coordinat per Miquel Carandell

Programació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

XVII TROBADA SCHCT 2022

11TH EUROPEAN SPRING SCHOOL ON HISTORY OF SCIENCE AND POPULARIZATION

PANDEMIC PASTS, PANDEMIC FUTURES Sources, histories, imaginations

Mahón/Maó (Menorca) Illa del Llatzeret 5 - 7 May 2022

XIX JORNADA SOBRE LA HISTÒRIA DE LA CIÈNCIA I L’ENSENYAMENT “Antoni Quintana i Marí”

19- 20 novembre 2021
Institut d’Estudis Catalans. Barcelona

Actes d’Història de la Ciència i de la Tècnica