Col·loquis de la SCHCT (2021-2022)

Cicle: “Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica: 30 Anys d’Educació, Investigació i Professió”

“The Rise of University museums and collections at the turn of the XXIst century in the scope of science and society new dialogue”

Sébastien Soubiran

(Université de Strasbourg/Universeum)

Dimarts 29 de març de 2022, 18.30h. (CET)

 

Sébastien Soubiran is director of the Jardin des sciences, a cultural department of the University of Strasbourg developing scientific outreach activities, in charge of a planetarium and the coordination of the preservation and the valorisation of university’s collections and museums. He trained as a physicist and an historian of science in Paris (Centre Alexandre Koyré) and Oxford (Museum of history of science and Faculty of history). His present research work is at the crossword between social history of science and museum studies. He teaches history of science, history of museums and scientific heritage management in master classes in Strasbourg. He is in charge of the renovation of the zoological museum of Strasbourg. He is currently president of UNIVERSEUM, a European network dedicated to the preservation and promotion of academic historical heritage and ex-officio member of UMAC board, the international thematic committee of ICOM for University museums and academic collections.

Presentació a càrrec de Josep Simon (IILP-UV).

Xerrada inscrita dins del cicle especial: Societat d’Història de la Ciència i de la Tècnica, “30 anys d’Educació, Investigació i Professió”. La Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT) fou creada el 1991 com a representació col·lectiva professional i disciplinar de la història de la ciència, la tècnica i la medicina. Des de la seva fundació, a través de les seves accions ha permès impulsar el paper cívic del passat i present de la ciència, la tècnica i la medicina, el relleu generacional i la professionalització en l’àmbit geogràfic de llengua catalana i a nivell internacional.

Coordinat per Josep Simon & Alfons Zarzoso.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Piulades de la SCHCT
XII ESCOLA EUROPEA DE PRIMAVERA D’HISTÒRIA DE LA CIÈNCIA I LA DIVULGACIÓ

XVII TROBADA SCHCT 2022

Actes d’Història de la Ciència i de la Tècnica