• Durant els dies 17, 18 i 19 de novembre, la Trobada ha acollit diferents treballs de recerca sobre la història de la ciència, medicina i tècnica per reflexionar sobre com aquesta disciplina és una eina transversal per analitzar el nostre passat, present i futur.
  • Alguns dels temes més destacats que s’han presentat durant la Trobada versaran sobre les dones pioneres de la Societat d’Història Natural de les Balears, l’higienisme balear, la construcció de la fàbrica de gas a Sóller o Pasqual Calbó, entre d’altres.
  • És una iniciativa impulsada bianualment per la Societat Catala d’Història de la Ciència i la Tècnica (SCHCT), que promociona les recerques històriques sobre el passat científic i tecnològic, amb la inclusió de totes les activitats científiques de totes les èpoques, localitzacions i enfocaments. Enguany ha contat amb el suport de la Universitat de les Illes Balears.

Durant els dies 17, 18 i 19 de novembre, s’ha celebrat a l’auditori del Parc Bit, a l’edifici Sa Riera de la UIB i a la seu del Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears la 17ena edició de la Trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica, una iniciativa que busca reflexionar, a través de diferents treballs de recerca, com la història de la ciència és una eina útil per analitzar el nostre passat, present i futur. La iniciativa l’ha organitzat de manera conjunta la Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica (SCHCT) i el Grup d’Investigació d’Història de la Salut de les Illes Balears (GIHS) de l’Institut Universitari en Ciències de la Salut (IUNICS) de la Universitat de les Illes Balears (UIB). L’activitat s’emmarca en la Setmana de la Ciència.

La història de la ciència és una eina transversal que ens pot ajudar a comprendre l’excepcionalitat del nostre present. Posar context i racionalitat històrica, explicar les causes, analitzar factors que influeixen els diferents contextos històrics ens ajuda a plantejar i orientar els condicionants sociopolítics, culturals i vitals del nostre futur.

“Aquesta edició de la Trobada ha atravessat qüestions històriques molt actuals com ara les epidèmies, la ciència i el gènere, el medi ambient, l’ensenyament de les ciències i de les matemàtiques, el compromís humanitari o l’exhibició i preservació de les col·leccions científiques, entre molts d’altres” afirma Agustín Ceba, co-coordinador de la Trobada i professor de Física i Química de l’IES Ramon Llull.

Ciència, història i història de la ciència

Amb aquest objectiu, durant tres dies, en sessions paral·leles i en diferents espais de Palma, s’han presentat i discutit 53 comunicacions en 10 taules temàtiques, 21 comunicacions en quatre sessions miscel·lànies, 2 vídeos, 2 taules rodones amb la participació de 16 persones, i 3 conferències plenàries a càrrec de:

Dra. Marta Jordi Taltavull (IME): «Més enllà del principi d’exclusió: pensar la història de la física quàntica des d’una perspectiva de gènere»

Dra. Joana Pujadas-Mora (UOC i GIHS-IUNICS): «Objectivant l’estat de salut del passat: Demografia i epidemiologia en el discurs mèdic de l’higienisme balear, segles XIX – XX»

Dr. Miquel Marín Gelabert (GIHS-IUNICS): «Història de la historiografia i història de la ciència: un intercanvi desigual»

A més, dins del marc de la Trobada, hi ha tres exposicions obertes al públic general: “La darrera pesta a Europa. La pesta de 1820 al Llevant de Mallorca, “La llana: Patrimoni, Sostenibilitat i salut: de residu a recurs” i “Les epidèmies del S.XIX a l’arxiu general del Consell de Mallorca”.

El director general de Política Universitària i Recerca, el Sr. Josep LLuís Pons, el vicerector de Campus i Universitat Saludable, el Dr. Adrià Muntaner i el gerent de la Fundació Bit (ParcBit), Antoni J. Roig han assistit a la inauguració de la Trobada. Algunes de les taules més destacades han estat sobre: l’agnotologia o les formes de producció de la ignorància, a càrrec de Clara Forensa i José Ramón Bertomeu; els espais, els museus i la cultura material: Projectes i línies obertes de recerca al voltant del Gabinet de curiositats dels Salvadors, a càrrec de José Pardo Tomàs o fins i tot, sobre temes tan controvertits com els zoos i l’exhibició urbana d’animals exòtics, a càrrec d’Oliver Hochadel. A més, el doctor en Medicina i Catedràtic d’Història de la Ciència a la Universitat d’Alacant, Josep Bernabeu Mestre, ha presentat el seu nou llibre: “Pandèmia, quan el passat és el pròleg del futur”.

La història de la ciència a les Illes Balears

Palma ha estat el punt de trobada de la XVII Trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica. Per això, moltes comunicacions han versat sobre diferents temes relacionats amb història de la ciència i les Illes Balears.

“Creiem que és molt important posar el focus en la nostra història local, en la història de la ciència de les Balears. Conèixer allò que ens queda a prop ens pot ajudar a saber qui som” declara Berta Paz, co-coordinadora de la Trobada i responsable del grup d’Història de la Salut de les Illes Balears (GIHS), de l’Institut Universitari d’Investigació de Ciències de la Salut (IUNICS) de la UIB (Universitat de les Illes Balears).

Les conferències plenàries han estat a càrrec d’historiadors balears. Així, la Dra. Joana Pujadas, que parlarà sobre l’higienisme balear i la seva influència a l’estat de salut de la població illenca durant la història, la Dra. Marta Jordi, ha exposat els reptes d’un nou projecte internacional que pretén explorar la història de la física quàntica des d’una visió de gènere, més enllà de sumar històries d’heroïnes individuals, i el Dr. Miquel Marín Gelabert, expert en teoria i història de la historiografia, ha tractat el gran potencial que atresora el diàleg entre els historiadors de la ciència i els altres historiadors.

D’altra banda, els investigadors i investigadores de la Societat d’Història Natural de les Illes Balears (SHNB), Damià Vicens, Laura del Valle, Miguel McMinn juntament amb Guillem X. Pons, antic president d’aquesta societat científica, i Joan March, membre del GIHS han presentat la ponència: “Les dones pioneres de la Societat d’Història Natural de les Balears”. Altres membres d’aquest grup de recerca del IUNICS han presentat treballs lligats a l’història de la ginecologia o la fisioteràpia. Per la seva banda, Josep Lluís Pol ha presentat el seu recent llibre “Patrimoni i cultura matemàtica a les Illes Balears”, i per últim, cal destacar la taula monogràfica sobre Pasqual Calbó, important personalitat menorquina del segle XVIII.

La visita matemática a L a Seu de Palma aixì com la visita guiada a l’IES Ramon Llull i al Centre Oceanogràfic de Balears han estat molt exitosas.

Per més informació, podeu consultar la pàgina web de la Trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Piulades de la SCHCT
XII ESCOLA EUROPEA DE PRIMAVERA D’HISTÒRIA DE LA CIÈNCIA I LA DIVULGACIÓ

XVII TROBADA SCHCT 2022

Actes d’Història de la Ciència i de la Tècnica