per Júlia Massó

Els passats 17, 18 i 19 de novembre es va celebrar la dissetena edició de la Trobada d’Història de la Ciència i la Tècnica, una iniciativa impulsada per la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT) que promociona les recerques històriques sobre el passat científic i tecnològic, amb la inclusió de totes les activitats científiques de totes les èpoques, localitzacions i enfocaments. Enguany, emmarcada dins la Setmana de la Ciència, es va celebrar a Palma amb la col·laboració de la Universitat de les Illes Balears (UIB).

Durant tres dies en tres espais de la ciutat diferents (ParcBit, Edifici de Sa Riera de la UIB, i el Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears), investigadors i investigadores en història de la ciència van compartir idees i coneixements sobre qüestions històriques molt actuals com ara les epidèmies, ciència i el gènere, el medi ambient, l’ensenyament de les ciències i de les matemàtiques, el compromís humanitari o l’exhibició i preservació de les col·leccions científiques, entre molts d’altres.

En total, es van presentar 63 comunicacions en 10 taules temàtiques, 21 comunicacions en 4 sessions miscel·lànies, 2 vídeos documentals sobre espais històrics i 2 taules rodones a més de comptar amb 3 conferències plenàries, 3 visites guiades a llocs emblemàtics de la ciutat i 3 exposicions obertes al públic general.

 

1r dia: Parc Bit

La inauguració de la Trobada va córrer a càrrec del president de la SCHCT, Jesús Català, la responsable del Grup d’Història de la Salut de les Illes Balears del IUNICS-UIB, Berta Paz, el director general de Política Universitària i Recerca, el Sr. Josep Lluís Pons, el vicerector de Campus i Universitat Saludable de la UIB, el Dr. Adrià Muntaner i el gerent de la Fundació Bit (ParcBit), Antoni J. Roig. Entre tots, van destacar la importància de mirar cap al passat per entendre el nostre futur, sobretot en un present pandèmic com el que estem vivint.

Després de les paraules de benvinguda, la Dra. Marta Jordi Taltavull, coordinadora científica de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME), va encetar la seva conferència plenària, titulada «Més enllà del principi d’exclusió: pensar la història de la física quàntica des d’una perspectiva de gènere». Una conferència on va explorar com s’hauria de construir la història de la física quàntica des d’una visió de gènere, isense reduir-laaa a una suma d’heroïnes individuals. En aquest sentit, va mostrar la vida i l’activitat científica de la física i cristal·lògrafa menorquina Maria Lluïsa Canut (1924 – 2005), com a exemple típic d’una dona científica que, al franquisme, i malgrat la seva projecció i reconeixement internacional, va haver d’acompassar la seva carrera a la del seu marit, professor i investigador.

Acte seguit, es van iniciar les primeres sessions paral·leles. Entre els temes principals del primer dia hi havia l’agnotologia, dones i ciència, cultura científica, aproximacions plurals a la salut, algebrització dels segles XVI-XVIII i l’educació en la història de la ciència. El dia va acabar amb l’Assemblea general de la SCHCT on es van repassar les activitats principals que s’han realitzat durant l’any i es van discutir els objectius principals pel futur de la SCHCT.

A més, durant el primer dia, els participants van poder gaudir de l’exposició anomenada “La llana: Patrimoni, Sostenibilitat i salut: de residu a recurs”, que busca visibilitzar la llana com un recurs molt valuós i la recuperació del patrimoni de la seva manufactura des d’un enfocament sensible al patrimoni cultural, el territori, la salut i la cohesió social.

2n dia: Edifici Sa Riera

Amb l’Edifici Sa Riera de la Universitat de les Illes Balears (UIB) com a localització principal, va començar el dia amb les primeres comunicacions paral·leles, que van tractar sobre Pasqual Calbó, important personalitat històrica del segle XVIII i sobre una miscel·lània de biografies humanitàries (entre elles les històries de dones com Frida Stewart o Lucy Bryce).

Precedida d’un petit descans, va tenir lloc la segona conferència plenària de la Trobada. Joana Pujadas-Mora (UOC i GIHS-IUNICS) va ser l’encarregada de donar veu i forma a la ponència titulada «Objectivant l’estat de salut del passat: Demografia i epidemiologia en el discurs mèdic de l’higienisme balear». Amb la seva ponència, ens va transportar als segles XIX i XX per mostrar-nos com l’higienisme balear va objectivar l’estat de salut de la població illenca des d’una perspectiva comparada amb altres regions espanyoles i presentar-nos alguns higiniesties destacats com els metges Enric Fajarnés, Bernat Riera, Antoni Mayol, Emili Darder i Eusebi Estada.

Entre sessió paral·lela i sessió paral·lela sobre temes com la història dels hospitals, els espais de coneixement, els museus i la cultura material, les pandèmies o els animals exòtics, els assistents també van poder gaudir de l’exposició itinerant “La darrera pesta a Europa. La pesta de 1820 al Llevant de Mallorca”, una exposició realitzada pel Grup d’Investigació d’Història de la Salut Pública, amb motiu del 200 aniversari de la Pesta de Son Servera o del Llevant de 1820, que busca deixar constància de la importància directa i indirecta de les epidèmies al llarg de la història, analitzant un brot epidèmic específic.

La visita guiada a l’IES Ramon Llull a càrrec de Biel Alomar (professor jubilat de l’institut) va ser el punt àlgid de la jornada. Els participants van recórrer racons i meravelles de l’institut d’ensenyament secundari més antic de Palma. Per conèixer les seves col·leccions històriques la visita va comptar amb la col·laboració de Pere Sancho de la Jordana, també professor jubilat d’aquest centre, i els professors en actiu, Rosario Moranta, Maria Padilla i Agustín Ceba.

El dia va acabar amb un sopar al celler Can Premsa, on els participants vam poder gaudir de plats tradicionals mallorquins acompanyat d’unes paraules d’agraïment per part del president de la SCHCT al final de la vetllada.

 

3n dia: Col·legi de Metges

El tercer i últim dia, els assistents de la Trobada es van reunir a les 10 en punt davant de la Catedral de Mallorca. El professor de matemàtiques, Josep Lluís Pol i Llompart (CentMat i SBM-XEIX) i Daniel Ruiz, professor de la UIB i president de la Societat Balear de Matemàtiques – XEIX, ens van oferir una visita guiada per la catedral des d’una perspectiva matemàtica, i a més ens van enviar materials de SBM-XEIX entorn de la història i dels efectes de llum de la Seu de Mallorca.

L’efecte de Nadal des del Baluard de Sant Pere
L’analema solar també des del Baluard de Sant Pere

 

Un cop finalitzada la visita, els assistents van desplaçar-se d’ubicació per arribar a l’últim espai de reunió de la Trobada: la sala d’actes del Col·legi de Metges. Allí el Dr. Miquel Marín i Gelabert (GIHS-IUNICS), tercer i últim conferenciant plenari, va parlar sobre: «Història de la historiografia i història de la ciència: un intercanvi desigual», analitzant magistral i exhaustivament les relacions entre la historia de la historiografia i la història de la ciència, i el gran potencial del diàleg entre aquestes disciplines, no sempre prou dialogants a l’hora de compartir enfocaments i reflexions.

Acte seguit, va tenir lloc la taula rodona sobre comunicació on es van presentar les diferents iniciatives de divulgació de la història de la ciència impulsades per la SCHCT: Sabers en Acció, Cròniques de Ciència, FemCiència?, Rutes Valciència, Entrevistes Fictícies o En temps de COVID-19, amb a un debat breu final sobre aspectes de continuïtat, financiació o l’acreditació dels mateixos projectes.

 

Per últim, es va fer entrega dels premis Antoni Quintana i Marí als guanyadors:

En la categoria de secundària obligatòria el XX Premi Antoni Quintana Marí 2022 s’ha atorgat al treball: «La tercera expedició. La mesura del meridià» dels autors (4): Marc Bisquert Fígols, Laura Pasqual Palencia, José David Romero i Joana Segarra Martínez, alumnes de l’IES Antoni Llidó de Xàbia.

En la categoria de secundària post obligatòria el XX Premi Antoni Quintana Marí 2022 s’ha atorgat al treball: «Trementinaires. Unes dones avançades al seu temps» de l’autora Judit Pou Molas, alumna de batxillerat de l’Institut Jaume Callís de Vic.

El president la SCHCT, Jesús Català, va tancar l’acte amb unes paraules d’agraïment. La Trobada va concloure amb una meravellosa visita guiada al Centre Oceanogràfic de Balears, a càrrec de Ana Morillas, investigadora d’aquest centre, i Enric Tortosa, antic director del Instituto Español de Oceanografa, explorant els inicis, la història de la institució i el seu context actual.

Després de tres dies intensos i profitosos de presentacions, visites i exposicions, retrobaments de nous i vells amics que s’emporten noves perspectives i coneixements sobre la història de la ciència, i tenint en compte la coordinació i l’esforç realitzat darrere de cada activitat, van convertir la dissetena edició de la Trobada en una fita única i una experiència inolvidable.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *