Col·loquis de la SCHCT (2022-2023)

Col·loquis a Vic, coorganitzats amb l´Agrupació Astronòmica d’Osona

Títol: “Les girafes del zoo de Barcelona (1934-1936) i el desenvolupament d’una nova tècnica industrial”

Ponent: Gerard Verdaguer, Director del Museu de la Torneria de Torelló. SCHT

(Cicle organitzat per Pasqual Bernat)

6 de juny de 2023 a les 20:00 (CEST)

Format híbrid: Seu de l’AAO (c/ Pare Xifré , 3, 3r, Vic) i On line (link)
Sense inscripció.

L’any 1934, el Zoo de Barcelona va adquirir una parella de girafes adultes procedents de Tanzània. Aquest fet fou un esdeveniment mediàtic a Catalunya i se’n varen fer ressò molts diaris de l’època. L’adaptació al zoo fou molt bona i, l’any 1935, naixia una girafa en captivitat. Aquells dos anys hi hagué una enorme afluència de públic a les instal·lacions del zoo. Fruit d’aquesta popularitat, un comercial de nom Rierola, va tenir la idea de fabricar girafetes de fusta. Va desplaçar-se a Torelló i va contactar amb el torner Pere Cuadras. Aquest va declinar la proposta per impossible. Un jove aprenent del taller, Pere Vila Soldevila, va escoltar la proposta i va tenir la idea de descompondre una figura volumètrica irregular (una girafa), en formes cilíndriques que es podien unir entre sí a través de forats i aiguacuit. La posada en pràctica d’aquest sistema va comportar el naixement d’un subsector de la torneria de fusta: els ninotaires. Durant sis dècades, aquesta indústria ocupà desenes de mans als tallers de la Vall del Ges: homes al torn i dones a la secció d’acabats i pintura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Piulades de la SCHCT
XII ESCOLA EUROPEA DE PRIMAVERA D’HISTÒRIA DE LA CIÈNCIA I LA DIVULGACIÓ

XVII TROBADA SCHCT 2022

Actes d’Història de la Ciència i de la Tècnica