La Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica cada any produeix un conjunt de materials derivats de les seves activitats ordinàries. Aquí oferim una col·lecció digital de recursos que poden servir per a diferents propòsits, com ara la recerca en història i en didàctica de la ciència o com a material de formació per a estudiants i professionals de la història i de la comunicació científica.

La sèrie FEM ciència? intenta fer reflexionar sobre com es correlacionen entre si la ideologia de gènere i la ciència, com aquesta construcció funciona a la nostra societat i afecta a les persones i a la pròpia ciència. D’aquesta manera, a partir de les entrevistes, es pretén cridar l’atenció a temes de reflexió col·lectiva obligada. Es publica en motiu de l’11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Nena a la ciència, i exposa la necessitat de mostrar una visió general de la situació de les dones en la investigació, tenint en compte diferents factors que han dificultat i que continuen dificultant el progrés tant en l’àmbit laboral com personal de les dones.

A partir dels col·loquis organitzats per la SCHCT i les institucions amb què col·laborem, els nostres socis, ja siguin professionals de la història de la ciència com també joves en procés de formació en estudis de màster o de doctorat, han elaborat entrevistes que permeten conèixer l’experiència personal i professional d’altres col·legues i també aprofundir en els seus objectes d’estudi i eines d’anàlisi.

Presentem i oferim un recull dels vídeos que remeten a conferències i taules rodones organitzades en els cicles de col·loquis, i en alguna Trobada de la SCHCT, enregistrades en els darrers anys. Una eina d’enorme utilitat com a magatzem que prestigia la nostra activitat i com a eina de formativa i de recerca per als interessats en la història de la ciència internacional.
Alhora, oferim aquí accés als continguts que, en format vídeo, s’han produït per institucions amb les que col·laborem o bé en el marc d’altres activitats de la SCHCT:
Cicles de col·loquis que es realitzen a l’INSTITUT D’HISTÒRIA DE LA MEDICINA I DE LA CIÈNCIA LÓPEZ PIÑERO de la Universitat de València, els podeu trobar aquí.
Podeu trobar els videos participants del Premi a videos de les Trobades de la SCHCT aquí.

La SCHCT impulsa un mitjà i un canal de comunicació basat en la idea d’oferir vídeos curts que expliquin històries de ciència. Es tracta d’una eina que ha de permetre transmetre coneixement, a partir de fils narratius basats en un objecte, un espai, una pràctica, uns actors, uns públics o un concepte científic. El nostre objectiu és partir de la recerca local per tal d’explicar processos de caràcter general. Finalment, el públic destinatari d’aquest material, així com els seus usos, està relacionat tant amb els estudiants o professionals en història, didàctica o comunicació de la ciència, com també en qualsevol persona interessada, des de l’estudiant d’ESO a l’universitari o bé el professorat de qualsevol cicle.