La Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT), amb l’objectiu de despertar l’interès per l’estudi i la recerca de la història de la ciència i de la tècnica entre els estudiants d’ensenyament secundari, convoca el Premi Antoni Quintana i Marí amb les bases:

  1. Hi poden participar tots els alumnes dels centres d’ensenyament secundari obligatori i postobligatori (batxillerat i cicles formatius) dels Països Catalans. Els originals han d’ésser inèdits i redactats en català.
  2. Les obres que optin al premi han de ser fruit del treball de recerca individual o col·lectiva, tutelada, que els estudiants duen a terme com a part del seu currículum.
  3. Els treballs han de versar sobre aspectes de la història de la ciència, de la medicina i de la tècnica en qualsevol dels seus àmbits temàtics, cronològics i geogràfics.
  4. El format i l’extensió dels treballs són lliures.
  5. Els treballs els presentaran els centres d’ensenyament i els autors han de restar en l’anonimat, que es garantirà de la manera següent: a la primera pàgina de cada exemplar només apareixerà el títol de l’obra, el nom del premi i el número de la convocatoria.
  6. El destinatari del premi en metàl·lic serà l’estudiant autor del treball guanyador. En el cas que es premiï algun treball col·lectiu, el valor del premi es repartirà a parts iguals entre els components de l’equip. Els tutors dels treballs guanyadors rebran un certificat de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica.
  7. Els membres del jurat seran socis de la SCHCT designats pel Consell Directiu i s’establiran dues categories, secundària obligatòria i postobligatòria.

 

GUANYADORS DE LES EDICIONS ANTERIORS:

I Premi: Jaume Climent i Soler, «La lluita contra la malària i la inacabada ruta de la quina»

II Premi: Ares Sobrevia i Ávila, «La recepte de Van Helmont i el coll de cigne de Pasteur»

III Premi: Irene Ribera, «Estudi d’un herbari del segle xix fet al Seminari de Vic (1842-1879)»

IV Premi: Miryam Fernández, Lydia Nicolàs, Carlos Randino i Melani Roca, «L’evolució històrica del test de Marsh, Orfila, Arsènic i Criminologia»

V Premi: Carles Blanch i Pujol, «El metre: la revolució de les mesures de longitud»

VI Premi: Maria Griñó Colom i Albert Boneta Mitjana, «El Segle de la llum, mig Pallars a les fosques (les minicentrals hi-dràuliques del Pallars Sobirà, un procés atípic d’electrificació)»

VII Premi: Marina Aliaga Vicente i Mireia Plaza Verdú, «Els aeròstat de Manuel Beltran. La història i els coneixements cientificotècnics d’uns enlairaments de 1784»

VIII Premi: Enric Garriga Tomàs, «Els primers llums del Delta»

IX Premi: Eloi Creus i Sabater, «W. Heinsenberg i l’era atòmica»

X Premi: Júlia Ontiñon Benguerel, «Charles Darwin: Ciència i Religió»

XI Premi: Arnau Plans Vilardaga, «La fàbrica de carburs de Berga»

XII Premi: Marc Solé Olivé, «Martí Franquès i l’experiment de l’aire realitzat»

XIII Premi: Mar Bosch Arís, «Els receptaris farmacèutics: què en queda avui?»

XIV Premi: Enric Prats Bacardit, «Estudi d’un Còdex Medicinal del segle XVIII»

XV Premi: Amina El Asri Zigaf, «Algunes aportacions dels àrabs a la matemàtica»

XVI Premi: Marc Piquer i Méndez , «Zero, la joia que vingué d’Orient»

XVII Premi: desert

XVIII Premi: secundària obligatòria a Laura Calavia Zellingger, Sabrina Caserta Pintos i Yasmina Bengarda Lakbir, «Elemental, benvolgut Watson! Literatura policiaca i Ciència». Secundària post obligatòria a Artur Farriols Raimí, «Francesc Terrades i Pla (1873-1963)»

XIX Premi: desert

XX Premi:

Categoria secundària obligatòria desert.

Categoria secundària post obligatòria a Marina Fernández Vilaseca, «γεωμετρια (geo-metria) Mesurant la Terra des de Palafrugell i els seus voltants». A secundària post obligatòria un accèssit a Gemma Paris Tarriel, «Kryptos: Un recorregut històric per la criptografia».

XXI Premi:

Categoria de secundària obligatòria: «La tercera expedició. La mesura del meridià» dels autors (4): Marc Bisquert Fígols, Laura Pasqual Palencia, José David Romero i Joana Segarra Martínez.

Categoria de secundària post obligatòria: «Trementinaires. Unes dones avançades al seu temps» de l’autora Judit Pou Molas.