Del debat científic a l’acció directa:

resistències als transgènics

Dilluns 18 de gener de 2017, a les 18:30h,

a l’Institut d’Estudis Catalans,

taula rodona

amb la participació de

 

Laura Benítez (investigadora independent),

Deo (membre del MOCASE-Via Campesina),

Asa Ekengren (traductor i historiador)

Guillem Tendero (activista agroecològic)

i el públic assistent


Aquesta nova sessió del cicle intermitent ‘Ciència, tecnologia i medicina a les places: governabilitats, apoderaments i resistències’ pretén abordar una qüestió que ha estat present a les places de les nostres ciutats les darreres dècades: els organismes modificats genèticament.

Catalunya ha estat una de les regions pioneres i capdavanteres a Europa en la producció de blat de moro transgènic per a consum animal (entorn del 25% de la producció europea de Mon 810). Paral·lelament al desplegament de la mercantilització genètica (i de les formes de pressió i repressió associades), han emergit resistències als sabers i als objectes biotecnològics: publicacions de tota mena, concentracions i manifestacions, propostes legislatives (ILP) amb la recollida de més de 150.000 assignatures, i accions directes en camps d’experimentació (a la manera de les pràctiques dels faucheurs volontaires francesos; vegeu, per exemple: http://www.ccma.cat/324/transgenics-fora-destrossa-un-camp-de-blat-per-protestar-contra-lagricultura-transgenica/noticia/69588). Aquesta sessió proposa dirigir la mirada cap als organismes modificats genèticament per a debatre –més enllà de l’esfera acadèmica i institucional- algunes de les qüestions que s’estan discutint dins de la historiografia de la ciència i la tecnologia: per exemple, les formes de producció i regulació científica, la construcció de la ignorància, el secret científic, els públics i els no-públics de la tecnociència, les atmosferes tòxiques, la gestió del risc, els paisatges científics o paisatges-laboratori, i les relacions entre ciència, política i violència.

Aquesta taula rodona vol creuar els sabers d’activistes antitransgènics amb els d’investigadors que des de l’acadèmia tracten d’una manera crítica els organismes genèticament modificats (especialment, agroalimentaris) (*). D’una banda, intervindran Deo Carrizo, del Movimiento Campesino de Santiago del Estero a Argentina (MOCASE, http://www.mocase.org.ar), i Guillem Tendero, membre de la Plataforma Transgènics Fora! de Catalunya entre 2003 i 2010 (https://transgenicsfora.wordpress.com/tag/transgenics-fora). D’altra banda, parlaran l’historiador Asa Ekengren, que ha estudiat el neoluddisme en els moviments ecologistes als Estats Units, i la filòsofa Laura Benítez, investigadora independent i docent d’estètica a la UAB, que parlarà sobre les resistències als transgènics des de les pràctiques artístiques de col·lectius com Critical Art Ensemble.

(*) Post Scriptum: Al dia següent d’aquesta sessió, el dossier de premsa de la UAB anunciava (premsa.ciencia@uab.cat) que el projecte de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) “El coneixement coproduït per Acadèmics i Activistes a favor de la Justícia Ambiental” era seleccionat per l’International Social Science Council (ISSC) entre un centenar de propostes internacionals, i rebia 850.000 € per analitzar els processos de producció de coneixement i de resistència contra activitats extractives com la mineria, el fracking, la construcció de preses i els transgènics, partint de l’experiència de EJAtlas (https://www.ejatlas.org; per al cas de les resistències contra els OGM a Portugal: http://ejatlas.org/conflict/anti-gmo-mouvement-portugal).

Acció de sega de camps experimentals de OGM propietat de Syngenta al Baix Empordà (12/07/2010) (esquerra); Deo Carrizo, membre del MOCASE (Argentina) a l’IEC (18/01/2017) (dreta)

Informació en pdf