Robert Gerhard (1896-1970): perspectives històriques i vies de recerca actual. Jornada internacional d’estudi en el cinquantenari de la mort del compositor

1 desembre de 2020, de 17:00h a 20:30h
Sessió dual virtual/ presencial prèvia reserva.

Enllaç connexió i formulari inscripció, properament

Jornada internacional d’estudi entorn de la vida i l’obra del compositor vallenc Robert Gerhard i Ottenwaelder, en el cinquantenari de la seva mort. Tot i la reduïda difusió de la seva obra (per raons polítiques i estètiques) durant el franquisme, Robert Gerhard és considerat avui com una de les personalitats més destacades de la música catalana del segle XX. En Gerhard convergeixen la tradició nacionalista que li va transmetre el seu mestre Felip Pedrell i l’avantguardisme musical centreeuropeu que el músic va assimilar a Viena i Berlín durant els seus anys d’estudi amb Arnold Schönberg. La seva música va provocar desconcert i rebuig en bona part del públic català de principis dels anys 30, però també gran entusiasme en els cercles progressistes de l’època. El seu projecte de modernització de la música i la cultura catalanes es va estroncar a causa la guerra civil: va haver de marxar a l’exili i es va instal·lar a Cambridge on va viure fins a la seva mort. Va ser a Anglaterra on va desenvolupar la major part de la seva obra i on, al final de la seva vida, va ser reconegut amb premis i distincions. Aquesta Jornada, més enllà de recordar al compositor, vol ser també una plataforma de projecció internacional de la música catalana i, particularment, de la tasca de recerca i difusió musicològica que s’impulsa des de la Societat Catalana de Musicologia.

• Benet Casablancas i Domingo (Conservatori Superior de Música del Liceu)
• Germán Gan Quesada (Universitat Autònoma de Barcelona) -coordinador i moderador-
• Helena Martín-Nieva (La Salle – Universitat Ramon Llull)
• Leticia Sánchez de Andrés (Universidad Autónoma de Madrid)