Destaquem

Seminari

Seminari de Tardor 2008

«El maltractament a infants i adolescents. Detecció i intervenció dels adults propers: docents, educadors, pedagogs, psicopedagogs i administradors de l’educació»

Data: 11 i 12 de desembre de 2008

Lloc: Institut d’Estudis Catalans (carrer Carme, 47, 08001 Barcelona)

Organitza: Societat Catalana de Pedagogia i Associació Catalana per a la Infància Maltractada

Aquesta activitat ha estat reconeguda pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

Programa [pdf]


S’estendrà certificat de participació als que assisteixin a totes les sessions (14 h) i lliurin amb posterioritat una elaboració (atribuïdes 6 h) que serà avaluada per membres de la SCP i d’ACIM.

L’escola és un context de vida important per a tots infants i adolescents. Bon nombre d’ells participen també en activitats d’institucions d’esplai. Els professionals de l’educació mantenen una relació privilegiada amb la infància, per la seva qualitat, freqüència i continuïtat. A totes les institucions d’educació s’han de suscitar en els infants i adolescents actituds de tolerància, de respecte actiu, cíviques i de rebuig a formes de violència en les relacions entre iguals. Per això la seva funció, a més d’ensenyar i dinamitzar, també comporta vetllar per la protecció dels infants, la defensa i promoció dels seus drets. En aquest sentit, des de l’educació reglada i des del lleure cal aprendre a detectar a temps patiments o comportaments que palesen maltractament, siguin d’adults, o d’iguals fent la intervenció adequada en cada cas. Així mateix, hem de prendre consciència de les múltiples formes existents de maltractament, fins i tot l’institucional. Com intervenir en unes i altres situacions? Com ajudar a trobar la solució des de l’entorn escolar o de lleure? La resposta ha de ser professional i cercant una intervenció pedagògica fonamentada que tingui en compte la tipologia, els indicadors i els diversos models d’intervenció.

La SCP a les xarxes socials