Presentació llibre: «100 dones clau en la història de la ciència i la tecnologia» d’Oriol Boix i Sandra Posada
Data: 19 maig de 2022 de 18.00 a 20.00 h
Sala: Nicolau d’Olwer de l’ Institut d’Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
L’ Oriol Boix (membre de la junta de la SCT) acaba de publicar un llibre, escrit «a quatre mans» amb Sandra Posada, i us volem convidar a la presentació que farem a l’IEC el propvinent 19 de maig.
El llibre recull un conjunt de noms de dones gràcies a les quals la nostra vida és molt més senzilla.
Algunes de les dones que es posen en valor en aquest recull són: Hildegarda de Bingen (segle xii), la primera persona a descriure el plaer sexual femení; Josephine Cochrane (segle xix), la persona que va idear el primer rentaplats, o Josefina Castellví, la primera dona espanyola (juntament amb Marta Estrada) d’anar a l’Antàrtida.
Al llarg dels segles, el paper de la dona en la societat s’ha vist reduït a la cura de la família, aquelles que es van atrevir a sortir d’aquest marc van ser incompreses i fins i tot acusades de bruixeria. En molts àmbits han restat amagades, però en la ciència i la tecnologia la invisibilització ha estat encara més acusada. La majoria de les dones que apareixen en aquesta compilació tenen en comú les dificultats que van patir pel fet de dedicar-se professionalment a la ciència. En els darrers anys s’han publicat alguns llibres que han volgut donar visibilitat a moltes de les dones que es van atrevir a destacar en algun àmbit: polític, literari, científic, artístic…, malgrat les nombroses dificultats i impediments amb què es van trobar. En aquest recull s’ha intentat presentar científiques poc conegudes però que han tingut una contribució cabdal en els àmbits científic i tècnic.
L’aforament és limitat, i per tant us agrairem que confirmeu la vostra assistència en aquest enllaç : https://www.iec.cat/jornades/100donesclau.asp
Butlletí de la Secció Catalana de Metrologia. Núm. 5
Ja està disponible en el Portal de Publicacions la catalogació següent:
Butlletí de la Secció Catalana de Metrologia. Número 5 (Abril 2022)
Publicació periòdica de la Secció Catalana de Metrologia de la Societat Catalana de Tecnologia
L’ensenyament sobre energia. Educar per un nou model energètic.
El dissabte 2 d’abril, de 10:00 a 14:30, se celebrarà al MNACTEC de Terrassa la Jornada «L’ensenyament sobre energia. Educar per un nou model energètic», per a presentar el material «Currículum operatiu de l’energia», elaborada pel CRECIM de la UAB.
La publicació és una proposta d’orientació didàctica de l’autònoma sobre per què, què i com educar en energia, i molt especialment, cap a la necessària transició energètica amb justícia global.
Al llarg del matí es presentarà la publicació i es faran diversos tallers, alguns d’ells a càrrec de membres de la SCT.
Podeu consultar el programa en el següent en enllaç:
http://icaen.gencat.cat/web/.content/50_Actualitat/52_agenda/arxius/EscolaEnergia_vertical.pdf
La inscripció és gratuïta però necessària per temes de control d’aforament al següent enllaç:
http://icaen.gencat.cat/ca/actualitat/formulari-dinscripcio-lensenyament-sobre-energia.-educar-per-un-nou-model-energetic./
Catalunya Summit
El 7 de maig de 2022 a Vilafranca del Penedès, és durà a terme el Catalunya Summit 2022, un esdeveniment anual sobre emprenedoria, innovació i esperit empresarial.
Dirigit als joves i estudiants interessats en tenir un major coneixement sobre el món de la innovació i els que es vulguin preparar pel camí de l’emprenedoria, de com passar de l’idea a l’èxit.
Enguany, la Dra. Núria Salán, presidenta de la SCT, presentarà dins l’apartat Keynotes la xerrada “Menú Enginyós”.
Descarregueu-vos aquí:
Les bases de la Pitch Competition Catalunya Summit (Competició de projectes d’emprenedoria / innovació)
9è Congrés d’Energia de Catalunya. Jornada 24 de febrer de 2022
El pròxim 24 de febrer de 4 a 8 de la tarda celebrem la segona jornada del Congrés d’Energia de Catalunya d’enguany.
Aquesta jornada del 9è CoEnerCat també serà virtual mitjançant la Plataforma Zoom de la Societat Catalana de Tecnologia / Institut d’Estudis Catalans.
En pots fer la difusió que consideris adient.
En aquesta 2a jornada tractarem temes relacionats amb la història de l’energia a Catalunya, situació actual del gas natural així com les aportacions de les institucions i d’entitats diverses.
Podeu veure el programa complet clicant aquí: PROGRAMA
Per inscriure’s al seminari web heu d’enviar un correu electrònic a INSCRIPCIÓ