Troba'ns a Facebook
Troba'ns a Linkedin
LinkedIn_logo_initials
Troba'ns a Instagram
Instagram-logo
Troba'ns a Twitter
Twitter-logo
Agenda
  • No hi ha novetats
Administra

El Fons Estanislau Tomàs. La Farga Catalana, llegat a l’IEC

donacio_petitaLa família d’Estanislau Tomàs va donar, el 21 de maig, a l’Institut d’Estudis Catalans expedients, fotografies i articles del fons del doctor en enginyeria industrial i primer president de la Societat Catalana de Tecnologia (SCT), filial de l’IEC. El fons s’integrarà al de l’Institut i es posarà a disposició dels investigadors i del públic, en general, per a l’estudi i la divulgació. «L’IEC està molt honorat de rebre aquest fons», ha afirmat Joandomènec Ros, president de l’IEC; un fons que, en paraules de l’actual president de la SCT, Frederic Luque, és «el fruit recollit per Estanislau Tomàs en tota una vida dedicada a la recerca».

Estanislau Tomàs va destacar per les seves aportacions en trefilaria de l’acer i va realitzar nombrosos estudis sobre la corrosió de les peces metàl·liques; també va estudiar les antigues fargues i el mètode que s’hi utilitzava per a reduir els minerals de ferro. D’entre la documentació donada a l’IEC, destaquen especialment els expedients dedicats a l’estudi de les fargues catalanes, és a dir, els establiments on s’obtenia el ferro a partir de les menes. Aquests obradors eren molt abundants en les dues vessants del Pirineu oriental, i entre els segles XVI i XIX van adquirir fama per la qualitat del metall que s’hi obtenia i dels productes que es manufacturaven amb aquests metalls.

Comunicació de l’Institut d’Estudis Catalans