+34 932 701 620 socs@iec.cat

Crida d’articles – Treballs de Sociolingüística Catalana 35

Termini: 1 de març de 2024

Sinergies de recerca V: «Llengües, noves tecnologies i educació» amb el GR@EL (UPF) i el GREIP (UAB)

Eleccions 12M: els partits es posicionen sobre temes de política lingüística per invitació de la SOCS

La Societat Catalana de Sociolingüística ha volgut conèixer el posicionament dels partits polítics amb representació parlamentària sobre vuit aspectes clau de la política lingüística: el rang que ha de tenir en la propera legislatura, el pressupost, el model lingüístic escolar o els requisits lingüístics per accedir a la funció pública són alguns dels aspectes que s’han preguntat.

El posicionament de cada partit s’ha obtingut mitjançant un formulari amb 3 o 4 opcions de resposta. Els partits que han acceptat la invitació han estat el PSC, Esquerra, Junts, la CUP i Comuns; la resta de partits no han respost els diversos correus que se’ls han enviat.

De les respostes obtingudes, s’extreu un consens dels partits a l’entorn de la voluntat d’augmentar el pressupost, de fer del català el centre de gravetat del model lingüístic escolar, d’aplicar obligatòriament els projectes lingüístics dels centres escolars o de considerar que el català està en una situació de minorització. En canvi, hi ha posicions diferents respecte del rang que ha de tenir la política lingüística, dels requisits lingüístics per accedir a la funció pública o de les inspeccions per l’incompliment de la legislació lingüística.

Podeu veure a continuació el posicionament dels partits, en infografies elaborades per Sandra Rius.

Elvira Riera i Montserrat Sendra, guardonades amb el 22è Premi Modest Reixach

Dimarts 23 d’abril de 2024, coincidint amb la celebració de la diada de Sant Jordi, l’Institut d’Estudis Catalans va lliurar els premis Sant Jordi.

El 22è Premi Modest Reixach de Sociolingüística, atorgat per la SOCS en aquest marc, va recaure en l’obra Immersió lingüística: una immersió ràpida, d’Elvira Riera i Gil i Montserrat Sendra i Rovira, publicat per l’editorial Tibidabo edicions.

El Premi Modest Reixach s’ofereix anualment a un treball de recerca o d’assaig sociolingüístic, redactat en qualsevol llengua i publicat per autors residents als països de llengua catalana o amb afiliació a les seves universitats, així com a treballs de base empírica sobre els usos de la llengua catalana o altres aspectes de la realitat sociolingüística dels països de llengua catalana publicats des de fora del domini lingüístic català.

Des de la junta de la SOCS expressem la nostra més sincera enhorabona a les autores premiades!

Altres entrades del blog

NOTÍCIES

Sinergies de recerca IV: GRESIB (UIB) / GREEVE (USAL)

Dimecres, 27 de setembre de 2023 a les 17:00 en línia. Enllaç a la sessió en línia: https://us02web.zoom.us/j/87005317248?pwd=N0pJK1JZdm5UTExNM0IvTFpxR1YxZz09 Les ‘Sinergies de recerca’ de la SoCS busquen fer dialogar projectes d’investigació de grups i universitats...

read more

DESTACATS

VIDEOTECA

https://40anys-sociolinguistica.espais.iec.cat

 

40 anys de Sociolingüística catalana