Conferència

«Minories francòfones del Canadà fora del Quebec», a càrrec de Claus Pusch, professor de lingüística romànica a la Universitat de Friburg.

Data: Dijous, 14 de gener de 2010, a les 19 hores.
Lloc: Sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, Barcelona).

Es tracta d’una panoràmica de la situació del bilingüisme canadenc a nivell d’estat, on l’anglès i el francès posseeixen estatus d’oficialitat. Fora del Quebec, que és l’única província de majoria francòfona, hi ha altres províncies que posseeixen minories de llengua francesa. La capital federal, Ottawa, també conté una minoria d’aquesta llengua, que es beneficia igualment del reconeixement oficial del francès.

Sinopsi:

En aquest acte Claus, catalanòfil alemany, professor de lingüística romànica a la Universitat de Friburg, va exposar una panoràmica de la situació del bilingüisme canadenc a nivell d’estat, on l’anglès i el francès posseeixen estatus d’oficialitat. Fora del Quebec, que és l’única província de majoria francòfona, hi ha altres províncies que posseeixen minories de llengua francesa. En conjunt, un 20% de la població canadenca és de llengua primera francesa. Concretament, Claus Pusch, va centrar-se en tres províncies canadenques amb una presència francòfona important: Ontorio, Manitoba i els Acadians. En primer lloc, Ontorio conté un 4,4% de francòfons que representen més de 500.000 persones. La presència francòfona, per tant, es considera important en nombres absoluts. La capital, que també és capital federal, Ottawa, compta amb un 16% de població francòfona i alhora, es beneficia del reconeixement oficial del francès conjuntament amb l’anglès.
En segon lloc, Manitoba, compta amb un 4,4% de població francòfona. Aquesta província té un important caràcter francès que fa que, entre d’altres aspectes, tingui una emblemàtica universitat francòfona. A aquesta província va sorgir una comunitat nova anomenada Métis de la barreja entre la comunitat francesa i indiana (de llengua Cree). Aquesta població parla una llengua mixta entre el francès i el Cree anomenada Mitchif.
Per últim, Claus Pusch va parlar dels Acadians o les províncies marítimes. Una d’aquestes províncies és New Brunswick on un 33% de població és francòfona i és l’única província del Canadà oficialment bilingüe. Acadia té una vida cultural francòfona molt activa. Aquí, també trobem una llengua mixta; en aquest cas una llengua entre el francès i l’anglès anomenada Chiac.

Activitats programades
  • No hi ha novetats
Pàgina del 40è aniversari
Administració