SOCIETAT CATALANA DE MATEMÀTIQUES

11/11/14
* Activitats de la Setmana de la Ciència:
** 14/novembre, IEC, de 17 a 19h, activitat conjunta del CRM amb el Departament de Matemàtiques de la UAB i la Comissió Nacional Andorrana per a la UNESCO. Presentació de la web en català de “ExperiencingMaths” (ENLLAÇ)
** 17/novembre, de 17 a 19h, auditori CRM, activitat a càrrec dels estudiants de doctorat del CRM, coordinada per Esther Ibáñez (CRM) “Què vol dir fer recerca en Matemàtiques?” (ENLLAÇ)
** 19/novembre, de 17 a 19h, auditori CRM, activitat a càrrec de Tomás Alarcón i Ivon Rodríguez (CRM) “Què poden fer les Matemàtiques a la recerca en Biotecnologia?” (ENLLAÇ)
Si esteu interessats en participar en alguna d’aquestes activitats, us preguem ho comuniqueu a l’adreça electrònica  rbatxillerat@crm.cat
* Beca per fer el doctorat al CRM dins del programa “Recerca Matemàtica Col·laborativa” (epidemiologia matemàtica) (ENLLAÇ)
* El CRM col·labora en el congrés internacional “Conference on Risk Analysis ICRA 6/RISK 2015” que tindrà lloc a Barcelona del 26 al 29 de maig de 2015 (ENLLAÇ).
27/10/14
* Ha aparegut el primer número de la nova revista Reports@SCM de la nostra societat (ENLLAÇ).
* Atorgat el premi A. Dou 2014 a T.G. Myers i S.L. Mitchel pel seu article “A mathematical analysis of the motion of an in-flight soccer ball” publicat a Sports Engineering, vol 16, pp 29-41 (2013). El premi serà lliurat a la propera Assemblea de Socis.
* S’anuncia pel dissabte dia 8 de novembre la celebració de la XVII Jornada Didàctica de la Matemàtica d’ABEAM (ENLLAÇ).
14/09/14
* Proper 4 d’octubre, XI Jornada d’Ensenyament de les Matemàtiques. Organitzada per la SCM, conjuntament amb la  FEEMCAT, SBM-XEIX, SEM-AL-KHWARIZMI i la col.laboració del CESIRE-CREAMAT. Títol: 100 anys de matemàtiques amb tots els sentits – Emma Castelnuovo, in memoriam. Anunci, AQUI. Inscripcions, AQUI.
* En el darrer número de la EMS NEWSLETTER (AQUI) podeu llegir un article de J. Solà-Morales fent una presentació de la SCM i de la matemàtica catalana ( p. 47). També podeu llegir l’interessant article de S. Xambó en memòria de Stein Arild Strømme (p. 37).
* El Centre de Recerca Matemàtica (CRM) vol incorporar un investigador doctoral a un projecte del grup de recerca en Anàlisi Harmònica i Teoria de l’Aproximació, dirigit per S. Tikhonov. AQUI trobareu més informació.  Sol·licituds abans del dia 23 de setembre de 2014.
* En el marc del Pla de Doctorats Industrials, continua oberta la crida del CRM adreçada a futurs estudiants de doctorat a expressar interès en algun dels seus dos projectes (ENLLAÇ). Aquests poden dirigir-se al director del CRM mitjançant la bústia doctoratindustrial@crm.cat.
21/07/14
Publicacions Matemàtiques (volum 58, núm 2, 2014).
27/06/14
* En el marc Pla de Doctorats Industrials, el CRM presenta, conjuntament amb dues empreses de referència en el seu sector, sengles projectes de doctorat industrial, que poden ser consultats AQUI.
* Us recomanem la pàgina del CREAMAT amb el recull dels cursos i tallers proposats a les diferents escoles d’estiu de Catalunya on es treballaran aspectes relacionats amb l’educació matemàtica (ENLLAÇ).
* El Dr. Renato Calleja de l’Instituto de Investigaciones en Matemáticas Aplicadas y Sistemas (IIMAS)  i la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) es troba visitant el CRM dins el programa Lluís Santaló, programa cofinançat per l’Institut d’Estudis Catalans. Impartirà la conferència Construction of quasi-periodic response solutions for forced systems with strong damping el dimecres dia 2 de juliol a les 16:15 hores a l’aula 005 de la FME, a la UPC (ENLLAÇ).
* Ha aparegut el llibre “Ments Abstractes”, un llibre que retrata per dins i per fora trenta-cinc matemàtics d’arreu del món, editat conjuntament pel CRM i l’IEC amb motiu del 30 aniversari del CRM (ENLLAÇ).
28/05/14
* Oberta convocatòria de professors d’ESTALMAT pel proper curs (ANUNCI). Sol·licituds abans del 15 de juny.
* Ens fem ressò de la propera celebració del congrés EACA 2014 (Encuentros de Álgebra Computacional y Aplicaciones) que tindrà lloc a la seu de l’IEC del 18 al 20 de juny, amb col·laboració de la SCM. (ENLLAÇ)
* Publicacions Matemàtiques (UAB) ha publicat un volum extra de l’any 2014: Proceedings of the Conference “New Trends in Dynamical Systems” (ENLLAÇ)
* La Biblioteca de Ciència i Tecnologia de la UAB, ha muntat una exposició sobre RELLOTGES DE SOL que durarà els mesos de juny i juliol. (ENLLAÇ)

14/05/14
Publicacions Matemàtiques, volum extra 2014: Proceedings of the Conference “New Trends in Dynamical Systems”

13/05/14
*Us informem de la propera celebració de “La vida, instruccions d’ús. Com el algoritmes modelen la nostra vida”, un cicle de conferències organitzat conjuntament per B·Debate (iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”) i CosmoCaixa. La primera per P. Bayer, demà dimecres dia 14. (ANUNCI)
*Amb motiu de la clebració del 30 aniversari de la seva creació, el CRM organitza un acte acadèmic a l’IEC el proper 27 de maig, a les 16h. (ANUNCI)
*El matemàtic japonès i gran divulgador Jin Akiyama va pronunciar recentment una conferència a Madrid que ha tingut molt de ressò. Akiyama visitarà probablement Barcelona l’any 2015. Podeu veure una ressenya de l’acte de Madrid AQUI i una interessant entrevista AQUI.
*A petició dels organitzadors, anunciem la sèrie de conferències “Topics in PDEs and Applications” que se celebra a Granada durant aquests mesos de maig i juny (ANUNCI)
09/04/14
* V. Fischer i M. Ruzhansky (guanyadors del Premi Ferran Sunyer i Balaguer d’enguany) impartiran la conferència sobre “Noncommutative phase space and applications” el dia 22 d’abril a les 12h al CRM (ANUNCI ADJUNT)
* Ja podeu veure el vídeo sobre la recerca de Joan Bagaria (ICREA/UB) dins de la sèrie “Matemàtiques en Acció” produïda pel CREAMAT (ENLLAÇ)
* Dijous 10 d’abril de 2014 a les 4 de la tarda, a l’aula C1/028 del CRM, el Dr. Kenneth Harris, del University College of London oferirà la conferència titulada “The Neural Marketplace” (ANUNCI).
* V Jornada Les matemàtiques entre la secundària i la universitat. “És necessària l’estadística?” ICE-UAB. Sala d’Actes Facultat de Ciències, 29 d’abril 2014. (ENLLAÇ)
* L’exposició “Impuls al coneixement científic. Mancomunitat de Catalunya: 100 anys” es podrà visitar a l’IEC de l’11 d’abril al 4 de juny (ENLLAÇ).
01/04/14
* Com ja deveu saber, l’Acadèmia Noruega de Ciències i Lletres ha resolt atorgar el Premi Abel 2014 al Prof. Yakov G. Sinai (U. de Princeton i Institut Landau) “per les seves contribucions fonamentals als sistemes dinàmics, la teoria ergòdica i la Física Matemàtica”. (ENLLAÇ)
* La 17 Trobada Matemàtica de la SCM se celebrarà aquest any el dimecres 21 de maig, de 18 a 21h. Ja rebreu més informació, però us podem avançar que el tema serà:
“DDC (divulgació, difusió i comunicació, a la Matemàtica catalana)”.
* Ja és accessible la pàgina web del “Barcelona Mathematical Days 2014, Congrés de la Societat Catalana de Matemàtiques”, que se celebrarà els dies 7 i 8 de novembre. Hi trobareu molta informació sobre el congrés  i el formulari per a inscriure’s: http://bmd2014.espais.iec.cat/
* L’equip català, format per nou membres, que acaba de participar a la 50 Olimpíada Matemàtica Espanyola celebrada a Requena ha obtingut un èxit molt destacable: una medalla d’or (Gerard Orriols Giménez), tres de plata i quatre de bronze. Enhorabona a tots!
23/03/14

* La comissió Cangur de la SCM convoca com a activitat experimental, per al mes d’abril de 2014, la primera edició de la Copa Cangur, una activitat presencial de resolució de problemes per a equips de centre formats per 7 alumnes de 2n i 3r d’ESO. Preinscripció abans del 28 de març (ENLLAÇ).
* Recordem que el dimarts dia 25 de març a les 12h es farà públic el Premi Abel 2014, i es podrà veure l’anunci en directe AQUI.
* Dia 27 de març, 12h, CRM.  Colloquium CRM – Industrial Mathematics: A Case Study Approach, per Huaxiong Huang (York University, Toronto, Canada) (ENLLAÇ).
* L’FME acollirà la Jornada “Estadística i Big Data”, organitzada per la Societat Catalana d’Estadística el dijous 3 d’abril de 2014 de 10 a 13.30 h (ENLLAÇ). Inscripció gratuïta.
16/03/14
* El Patronat de la FSB ha concedit el premi “Matemàtiquesi Societat” del 2014 a l’Associació per promoure i crear un Museu de Matemàtiques a Catalunya (MMACA) per l’obertura de l’espai permanent al Palau Mercader de Cornellà.
* La Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB) ha elegit acadèmic numerari al matemàtic català Prof. Gerard Gómez Muntané (UB).
* El CRM obre la  la segona crida del programa formatiu “Recerca Matemàtica Col·laborativa” (CRM/Fundació “La Caixa”), que ofereix contractes doctorals i postdoctorals (ENLLAÇ).
* La Barcelona Computational and Systems Neuroscience (BARCSYN) 2014, tindrà lloc els dies 16 i 17 de juny de 2014 a la Sala Joan i Pere Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans. La data limit per inscriure’s és el dia 2 de juny de 2014. (ANUNCI)
* S’anuncia la 2nd Barcelona Summer School on Stochastic Analysis, July 7-11 2014, CRM. (ENLLAÇ)
11/03/14
* El Patronat de la FSB ha decidit que el Premi Ferran Sunyer i Balaguer d’enguany sigui per l’obra “Quantization on Nilpotent Lie Groups” dels professors Veronique Fischer i Michael Ruzhansky (Imperial College, London).
* CIMPA ha fet pública la seva crida per a l’organització d’Escoles de Recerca al 2016 (ENLLAÇ).
* L’IEC convida a socis i amics de la SCM a la la jornada de commemoració del cinquantè aniversari de la mort de Rafael Patxot i Jubert (1872-1964) (dia 20 de març a les 18h) (INVITACIÓ).
* Podeu veure a la xarxa una part de la darrera classe del professor A. Aubanell a la UB (ENLLAÇ): “Carta a un professor novell”.
* XI Jornada d’Educació Matemàtica d’APaMMs, 15 de març de 2014 (ENLLAÇ)
* La FME de la UPC informa de les activitats adreçades a l’alumnat de secundària (ENLLAÇ).
* S’anuncia la Summer School on Compositional Data Analysis (CoDA), July 7-11, 2014, Girona (ENLLAÇ).
18/02/14
* La SCM, amb la FEEMCAT i la SCHCT i altres,  recolza la iniciativa de la Prof. Iolanda Guevara en favor de la restitució del monument al meridià Dunkerke-BCN a la Plaça de les Glòries de Barcelona després de la seva remodelació. Informem que al voltant d’aquest tema han sorgit diverses idees d’activitats d’estudiants d’ensenyament secundari que han de ser desenvolupades properament.
* Organitzada pel MMACA, va tenir lloc el passat dia 13 de febrer la “Trobada internacional sobre projectes museistics i divulgació de la ciència”, que es va realitzar al Palau Mercader de Cornellà (NOTICIA).
* Demà dimecres 19 de febrer a les 12h es farà el Col·loqui del Departament de Matemàtiques de la UAB a càrrec del professor Pedro Delicado (UPC), amb el títol “Classificació de piràmides de població que evolucionen en el temps” (ENLLAÇ)
* S’anuncia l’ EMS Summer School JISD201-12th Workshop on Interactions between Dynamical Systems and Partial Differential Equations. Barcelona, 16 a 20 de juny de 2014 (ANUNCI).
* La Simons Foundation ha concedit al CRM finançament per a la posta en marxa d’un Simons Visiting Programme, amb l’objectiu de potenciar la participació d’investigadors reconeguts en els Programes de Recerca del CRM.
* S’anuncia la Jornada Lagrange, que tindrà lloc el proper 12 de març de 2014, a les 10 h a la sala d’actes de la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC (ENLLAÇ).
02/02/14
* Es recorda que fins al 30 de maig estarà oberta la convocatòria del Premi Albert Dou 2014 (ENLLAÇ). Es convida a tots els socis a tenir-ho present i a animar als possibles autors a participar-hi.
* El MMACA convida a la Jornada Inaugural del seu nou espai espai permanent al Palau Mercader de Cornellà el dimecres 5 de febrer, de 17 a 20 hores, dirigida a la comunitat educativa, on es presentarà el seu projecte educatiu i museístic, i es farà una visita guiada a l’exposició. (ENLLAÇ).
* BIB-Bioinformàtics de Barcelona amb la col·laboració de l’IEC organitza la conferència  “Els reptes del big data en bioinformàtica” per Jordi Torres (UPC), pel dimecres 12 de febrer a les 17h a l’IEC (ANUNCI).
23/01/14
* El passat dimecres dia 15/02 va celebrar-se a l’IEC, per invitació de la SCM, la reunió del Comitè Executiu, i posteriorment del Consell General, del Comitè Espanyol de Matemàtiques, CEMat. I els dies 16 i 17/02 al mateix lloc la reunió del Steering Committee del CIMPA.
* Ha sortit la convocatòria de les Borses Ferran Sunyer i Balaguer 2014 per a projectes relacionats amb la tesi doctoral (ENLLAÇ).
* El programa de ciència El Problema de Gettier, dirigit per Roser Porta,  de les televisons de  La Xarxa de de Comunicació Local,  ha dedicat un programa a les matemàtiques, que podeu veure AQUI.
* El MMACA anuncia l’obertura d’un espai expositiu permanent “Experiències Matemàtiques” al Palau Mercader de Cornellà (ENLLAÇ).
* L’EMS i l’ECMI han promogut la creació de l’ European Service Network of Mathematics for Industry and Innovation (EU-MATHS-IN). Tots els investigadors interessats estan convidats a afegir-se a les Xarxer Nacionals existents o a crear-ne de noves, si és el cas (ANUNCI).
* Crida de l’EMS a candidats -al millors estudiants de matemàtiques i de computer science- a participar al Second Heidelberg Laureate Forum (ENLLAÇ).
* El Blog de la Biblioteca de Matemàtiques de la UB publica un interessant article sobre el “perdó” concedit per Elisbeth II a Alan Turing (ENLLAÇ)
09/01/14
* L’exposició La superació d’un matemàtic, Ferran Sunyer i Balaguer (1912-1967) estarà al Palau Robert de Barcelona del 14.1 a 23.2.2014. Tots els socis estan invitats a l’acte d’inauguració (INVITACIÓ).
* Canvis a la Junta Executiva de la FEEMCAT: Victòria Oliu (Presidenta), Sílvia Margelí (Secretària) i Raül Fernandez (Tresorer) substitueixen a Iolanda Guevara, Mariona Petit i Francisco Moreno.
* L’EMS ens avisa de l’aparició dels primers calls del programa Horizon 2020 (ENLLAÇ) dels que destaca els del ERC i MSC com a mes interessants per a matemàtics. I envia un resum dels MSC (RESUM).
* Ja coneixeu la Taula Periòdica dels Matemàtics? Agraïm al web del CREAMAT que ens l’hagi fet conèixer!

Twitter